Međunarodni dan muzeja u Zenici


Međunarodni savjet za muzeje (ICOM, International Council of Museums) je međunarodna neprofitna organizacija posvećena očuvanju, unapređenju i komunikaciji svjetske prirodne i kulturne baštine, materijalne i nematerijalne. Osnovan je 1946. godine i ima konstitutivan status unutar UN-ova ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC). Organizaciju čine muzeji i muzejski stručnjaci iz 150 država svijeta, a sve aktivnosti organizirane su unutar 117 nacionalnih i 30 međunarodnih odbora.

1977. godine, ICOM je organizovao prvi Međunarodni dan muzeja, koji se od tada svake godine slavi 18. maja, u muzejima širom svijeta. Cilj i ideja Međunarodog dana muzeja je da digne svijest o muzejima, njihovom značaju u kulturnoj razmjeni, bogatstvu kultura i umjetnosti, te obogaćenju odnosa i suradnje ljudi. Na ovaj dan, muzeji širom svijeta koji učestvuju organizuju kreativne događaje i radionice, sve vezano na zadanu temu, te tako privlače javnost i pokazuju značajnost uloge muzeja kao ustanove u društvu. Ovi događaji mogu trajati dan, vikend ili čak i duže.

Učesnika Međunarodnog dana muzeja svake godine je sve više. Ove godine je učestvovalo više od 55 000 muzeja širom svijeta, u ukupno 150 država. Svake godine zadata je druga tema, a ove je tema bila „Muzeji za jednakost, raznolikost i uključenost“. Na svojoj stranici ICOM je napisao da se ove različitosti odnose na mnoge teme – etnicitet, spol, seksualnost, identitet, socioekonomsko stanje, nivo edukacije, fizičke sposobosti, rasu, te vjerska uvjerenja.

Razgovarali smo sa čelnikom Muzeja grada Zenica Adnadinom Jašarevićem i tom prilikom smo ga pitali kako se ovaj dan obilježava u Bosni i Hercegovini. Odgovor je bio i više nego simpatičan:

„Na isti način, i mi smo dio svijeta. Organizujemo izložbe i druge umjetničke programe u skladu sa dogovorenom temom.“

Kaže da je, nažalost, ove godine Muzej grada Zenice odgodio fizičko obilježavanje ovog dana, ali napominje da su svoje tri izložbe i igraonicu održali online, preko svojih društvenih mreža, pod nazivom „Učimo bosančicu“. S obzirom na to da je vrijeme pandemije i mjera prouzrokovanih korona virusom zahvatilo i ovaj dan, pitali smo ga da li je zadovoljan odazivom građana i kakve su bile reakcije:

„Reakcije virtualnih posjetiteljki i posjetilaca su pozitivne, čak i iz Njemače i SAD, kamoli regiona, i to ne samo od mladih.“

Izložba ilustracija iz knjige Žene BiH, mart 2020. godine

Kaže da nije siguran koliko i na koji način obilježavanje ovog dana doprinosi popularnosti muzeja, ali da svakako dokazuje da su još uvijek živi i radni. Tvrdi da se građani sjete muzeja i izvan ovog dana:

„Naravno, ko je kulturan – kulturan je, ko je nepismen – o njemu ne treba ni raspravljati.“

Smatra da se koncept tradicionalnog muzeja ne može održati u budućnosti i da se mora promjeniti. Muzej se mora digitalizirati, izaći izvan zidova, koristiti društvene mreže, 3D projekcije i slično. Dodaje da Muzej grada Zenice ne raspolaže sa dovoljno kadra i dostatnih sredstava, ali ni Zavod za zaštitu spomenika. Zbog toga su u nemogućnosti da zaštite vanjske eksponate, i one koje se nalaze u prirodi – poput stećaka. Jedan od razloga tome je manjak podrške vlasti.

„Izuzev relativno sigurnih plaćica, slabo nas podržavaju. Ne samo naš muzej. Sredstva za kulturu su od 2007. godine planirana u budžetima, spuzala na sedam posto. Stoga se sve češće okrećemo ka međunarodnim izvorima.“

Zeničko-dobojski kanton još uvijek nema svoj kantonalni Zavod za zaštitu kulturno . historijskog i prirodnog naslijeđa, ali i iz Muzeja grada Zenica stižu inicijative već godinama. Usprkos slaboj podršci vlasti i situaciji u kojoj se muzej nalazi, on nastavlja sa svojim radom okupljajući posjetitelje kojih, itekako, još uvijek ima.

Ovaj članak je nastao zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autori teksta: Asja Kadić i Dženan Pjanić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist