Zenički seniori i seniorke: Kreativnošću protiv izolacije


Kako su osobe treće životne dobi provele dva mjeseca obavezne samoizolacije? Udruženje „Naš most“ Zenica pokušat će odgovoriti na to pitanje umjetničkom izložbom koju organizuje između 30. juna i 30. jula ove godine.

Članovi/ice udruženja, mahom osobe treće životne dobi, predstavit će svoje radove nastale u toku pandemije COVID-19 na prodajnoj izložbi slika i ručnih radova pod nazivom „Moj karantin“ koja će biti postavljena u galeriji udruženja „Naš most“ u ulici Maršala Tita 22 u Zenici.

Osim izložbe, Udruženje „Naš most“ Zenica u junu započinje niz online aktivnosti namijenjenih starijoj populaciji.

Da bi seniori i seniorke bile i dalje motivisane da se bave kreativnim radom u svojim domovima, a istovremeno ostale međusobno povezane, Udruženje „Naš most“ i beogradska organizacija „Art Aparat“ pokreću virtuelni projekat pod nazivom „Ima neka tajna veza“. Projekat će biti baziran na kreativnim sesijama slikanja i pjevanja koje će se do kraja godine pripremati online i realizovati putem Vibera.

“Starije osobe u BiH su često društveno isključene i žive usamljene živote. U toku pandemije smo mi stariji postali dvostruko izolovani i nama je izolacija pala možda i najteže. Ali uz umjetnost je bilo lakše prebroditi svaku krizu, pa i ovu“, kaže Zdena Šarić, predsjednica udruženja „Naš most“.

Zabrane kretanja za osobe starije od 65 godina su ukinute, ali rizik od zaraze je tu, te će se kroz projekat podsticati individualni kreativni rad kod kuće i virtuelna druženja.

Online časove slikanja i različitih hobby art tehnika održaće zenički slikari/ce Zdena Šarić, Meliha Bičo Družić, Nermin Kozlo i drugi.

Muzička pedagoginja i suosnivačica organizacije „Art Aparat“ Maja Ćurčić će prvo online iz Beograda, a zatim i fizički, tokom posjete Udruženju „Naš most“, održati časove pjevanja za zeničke seniorke.

„Tokom naših radionica radićemo na učenju pesama i formiranju hora, ali naš podjednako važan cilj je da podstaknemo druženje i dobro raspoloženje, koji su u ovom kriznom i neizvesnom trenutku svima nama potrebni više nego inače. Kreiranjem online radionica za ljude treće dobi želimo da radimo na stvaranju materijala koje će stariji ljudi moći da koriste i u budućnosti, kako bi nastavili da rade na sebi i razvijaju veštine, čak i u periodima smanjene mogućnosti kretanja ili izolacije“, kaže Maja Ćurčić napominjući da će projekat osnažiti i kulturnu saradnju između Srbije i BiH.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist