Izviđači Zenice potpisali ugovor sa Ambasadom SAD-a


Pandemija virusa COVID-19 nije spriječila nova prijateljstva i kontakte, pa je tako tim Saveza izviđača vrijedno radio i omogućio novu suradnju. Naime potpisan je ugovor sa Ambasadom SAD-a koji će mladima pružiti nove prilike za učenje i druženje.

Sopštenje Saveza izviđača Grada Zenice u nastavku prenosimo u cjelosti.

Veliko nam je zadovoljstvo ispred Saveza izviđača Grada Zenica podijeliti sa vama informaciju  da je Ambasada SAD-a  prepoznala naš rad u periodu prije i tokom pandemije, te da ćemo sa svojim drugarima iz Prijedora od jula mjeseca započeti jednu veliku novu priču koja počinje projektom JEDAN SVIJET ( ONE WORLD).  

Nakon šest realizovanih projekata u proteklom periodu pokazali smo da izviđači mogu sve, stvoramo bolji svijet, da smo glasnici budućnosti, jednostavno prijatelji koji će napraviti JEDAN  i SAVRŠEN SVIJET.

NAŠ UTICAJ  JE PREPOZNATLJIV  jer bez obzira na njihovu pojedinačnu nacionalnost, vjersku pripadnost i kulturu, izviđači dijele iste vrijednosti.


U PRILOG OVOME GOVORE SLIJEDEĆE ČINJENICE ….

7 interetničkih ljetnih kampova na Boračkom jezeru
6 interetničkih zimskih kampova organizovanih u Prijedoru
više od 35 interetničkih aktivnosti organizovanih između kampova u kontinuitetu  (manifestacije i radionica za mlade, festival izviđačke pjesme, Dan planete Zemlje,Svetski dan okoliša…)


8270 učesnika iz  više od 28 gradova i mjesta su kroz 144.270 volonterskih sati bili uključeni u naše aktivnosti.

O PROJEKTU „JEDAN SVIJET ( ONE WORLD)„

Projekat „JEDAN SVIJET”  će okupiti različite zajednice i mlade kroz dva  interetnička kampa (9-dnevni ljetni kamp i 5 – dnevni  zimski kamp) i 3 interetničke aktivnosti velikih razmjera.  Više od 120 adolescenata i mladih iz Zenice posjetiće svoje vršnjake iz Republike Srpske (Prijedor) i obrnuto. Kroz više od 21.400 volonterskih sati, oni će raditi jedni s drugima i sa drugima (uz ohrabrivanje i uključivanje manjinskih grupa). 1900 izravnih ili indirektnih učesnika iz više od 12 gradova bit će uključeno dodatno tokom realizacije projekta u velike međuetničke aktivnosti mladih.

Praksa interetničkih kampova koju je pokrenula Ambasada Sjedinjenih Država dala je nove mogućnosti adolescentima i mladima  u  Bosni i Hercegovini.  Oni su dobili „ svoj prostor i vrijeme” da rade zajedno u mešovitim grupama, koristeći metodu vršnjačkog obrazovanja, koja primjenjuje izviđačka organizacija pod sloganom „Jedan svijet – Jedno obećanje”.

Naše iskustvo sa prethodnim kampovima pokazalo je da se stopa razmjene mladih nakon svakog kampa povećala za 2-5% u područjima koja su obuhvaćena projektom.

Projekat „JEDAN SVIJET” je pred nas postavio i novi izazov:  privući nove grupe adolescenata i  mladih da rade na različitim poljima povezivanja, uključenje manjinskih skupina i manjih zajednica  u model vršnjačke edukacije kroz interetničke kampove.


Veliki izazov naravno za nas i predstojeće aktivnosti predstavlja stanje pandemije COVID – 19,  a Savez izviđača Grada Zenica će pratiti
preporuke kriznih štabova i epidemiološku situaciju u narednim danima.  Već predstojećeg vikenda, uz sve mjere zaštite, organizujemo akciju na dezinfekciji kampa, košenju i krečenju objekata u izviđačkom centru na Boračkom jezeru.

Do druženja na Interetničkom ljetnom kampu „JEDAN SVIJET” koji je planiran ovog ljeta na Boračkom jezeru,
Srdačno vas pozdravljamo,

Savez izviđača Grada Zenica
www.sigze.org


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist