Emina Mujanović – djevojčica u tijelu odrasle djevojke


Djevojku po imenu Emina, što znači sigurna, pouzdana, od povjerenja,  je nemoguće ne voljeti. Riječ je o djevojci koja je prije svega veliki borac, djevojka koja zrači pozitivnom energijom i ruši prepreke pred sobom, a  pored toga ruši i predrasude – ne samo o sebi, nego o svim osobama sa poteškoćama u razvoju. U nastavku ćete upoznati Eminu Mujanović, mladu i ambicioznu književnicu.

Na samom početku našeg razgovora, pitali smo Eminu kada je počela pisati svoje prve priče i pjesme, na šta je ona odgovorila:

Emina Mujanović

 „Svoju prvu priču sam napisala davne 2013. godine, koja je bila objavljena na jednom portalu, i tada sam krišom počela pisati svoju prvu knjigu. Samo su moji roditelji znali za tu tajnu, ali su je brzo otkrili mojoj okolini, tj. komšijama koji su navodno jedva čekali moju knjigu. Imala sam ogroman strah kako ću izdati knjigu, jer nisam znala kako to sve funkcioniše, nisam imala dovoljno poznanstva, ali sam se tješila time da kada je izdam, da ću imati podršku svojih komšija i da će mi to biti dovoljno. U izdavanju knjige, tada mi je pomogla književnica Ammara Šabić. Kada sam dobila svoj prvijenac u ruke bila sam najsretnija osoba na svijetu. Međutim, sva ona navodna podrška i radovanje koje su drugi spominjali su nestali, ostali su samo moji  roditelji uz mene. Razočarala sam se tada u ljude, ali ujedno dobila veliku snagu da još više uspijem. Kada sam napisala par pjesama, dobila sam od jedne osobe kritike kako ne trebam to objaviti, da nisu dovoljno dobre. Skupila sam hrabrost i objavila ih, nisam se nijednog trenutka pokajala. Danas iza sebe imam dvije knjige pjesama.“

Poezija i proza su njen ventil za „smirivanje duše“. Samo njihovo čitanje je podsjeti koliko stvari pisci napišu između redova, a da to rijetko ko vidi. Između svakog stiha stane toliko toga.  Poezija opiše, kaže i oda mnoge tajne, te pored toga pokaže kako se vole voljeni. Poezija i proza su jedna vrsta ljubavi koja nikada ne može nestati – otkrila nam je Emina.

Većina Emininih knjiga je nastala na osnovu stvarnih dešavanja, bolje rečeno ideje koju pronalazi u svom životu. Međutim, kada ponestane ideja, a desi se i to, onda dobro dođe neki film, pročitana knjiga i malo mašte, poslije čega nastaje unikatno djelo. Dovoljno je biti kreativan i maštovit, a to su književnici – dodaje Emina.

Na naše pitanje: da li je mjesto pisanja bitno koliko ćete brzo i kvalitetno napisati nešto? Ako da kako? Emina ističe da je sigurna da svi književnici imaju neki kutak u kojem svoje riječi prenose na papir. Otkrila nam je da ona najviše voli pisati noću, u mraku, kada je tišina, jer tada mnoge stvari koje joj leže na srcu zapiše u telefon, nakon čega nastaje umjetničko djelo.    

Emina je do sada izdala pet knjiga, a to su:

“Ja ću te čekati sjeti se obećanja”
  • „Ja ću te čekati sjeti se obećanja“ je ljubavna priča između djevojke po imenu Asija koja opisuje svoje djetinjstvo, rastanak od prijatelja Haruna i suočavanju sa iznenadnom bolešću koja se pojavljuje u njenom životu. Ponovni dolazak Haruna će probuditi ljubav između njih dvoje, kada Harun zaprosi Asiju ona ga odbija iz straha da će mu biti teško brinuti o djevojci koja je u kolicima.
  • „Rušim predrasude“ je autobiografija koja opisuje život Emine od trenutka kada se suočila sa dijagnozom „Distrofija mišića“. U knjizi su do detalja opisane razne situacije koje je prošla, odbacivanja od vršnjaka, maltretiranja, predrasude ljudi i borba za školovanjem. Ova knjiga je autoricin pečat.
“On me voli”
  • „On me voli“ je knjiga pjesama podijeljena na tri dijela. Prvi dio pjesama je protkan nitom Eminine bolesti, dok drugi dio je protkan vjerom u Boga, a treći je rezervisan za ljubav. U nazivu se spominje „On“ to se ne odnosi na čovjeka već na Boga.

“Snaga ljubavi”
  • „Snaga ljubavi“ je knjiga pjesama koja spominje ljubav prema jednom čovjeku, ljubav prema Bogu. U njoj se još spominje prolaznost svijeta u kojem živimo.

“Dok sam te čekala”
  • “Dok sam te čekala “ je nastavak na knjigu „Ja ću te čekati sjeti se obećanja“. Nakon nekoliko godina ponovo se susreću Asija i Harun, samo što je situacija malo drugačija, Harun je oženjen ali nesretno. Ipak život im se osmijehnuo, Harun i Asija su poslije svih prepreka krunišu svoju ljubav brakom.

RadiYo Active: Šta je za Vas značio odlazak u Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos”, te koliko Vam je promijenio život?   

„Odlazak u IC „Lotos“ je za mene bio veliki pokretač, motivacija, rušenje vlastiti predrasuda koje sam imala. Razne vrste treninga su učinile da moje samopouzdanje još više poraste, mogu reći da sam se mnogo promijenila na bolje. Jedno lijepo, poučno i nezaboravno iskustvo je iza mene i u mom sjećanju.“

Ono kroz šta se Emina vodi kroz život jeste to da treba biti dobar čovjek, davati ljubav, sijati dobrotu i osmijehe, a primarni moto joj je “Na zlo dobrim uzvrati”.

RadiYo Active: Koliko je bitna podrška u životu?

„Kroz svoj život sam osjetila kako je imati, a i nemati podršku. Nemati podršku onda kada ti treba da uspiješ, da poletiš u visine je nešto što lomi čovjekovo srce. Ali kada osjetiš da te neko podržava, pa makar i jednom sasvim običnom, toplom rečenicom učini da čovjek i bez krila poleti. Zahvalna sam Bogu što sam u svemu imala podršku svojih roditelja, jer sa ponosom mogu reći da imam predivne roditelje.“

Emina sebe opisuje kao djevojčica u tijelu odrasle djevojke i to je ono što kod sebe voli. A za sebe je rekla da je iskrena, tvrdoglava i ono što smatra svojom najvećom manom, a to je da se brzo veže za ljude.

“Strah je veći invaliditet nego nemati ruke i noge”Nick Vujičić. Kako ste Vi prevazišli svoj strah?

„Kada sam se razboljela nisam toliko bila ni svjesna šta se zapravo dešava. Odrasla sam i sazrela brzo, tako da je strah bio stalno prisutan, ali hrabro sam se borila sa njim. Kada sam odlučila da moj invaliditet nikako ne smije upravljati mojim mozgom i srcem, strah sam lahko kontrolisala. Naravno i danas se dešava da me strah nekih stvari, ali završit ću onom Merlinovom: „Smijehom strah pokrijem““

Svakom čovjeku je Bog podario neki talenat, i taj talenat svi trebaju iskoristiti, njegovati. Pisanje je posebna ljubav, svi koji se odvaže pisati, izdavati knjige, neka ne odustaju od svojih snova. Svaki trud se na kraju isplati, a snovi ostvaruju. – poručuje Emina

Za sami kraj našeg razgovora, na pitanje da imate zlatni štapič šta biste uradili, na šta je Emina odgovorila: „Učinila bih da nigdje više ne bude rata i da sva djeca budu sretna.“


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist