Prividnost demokratije


Kolutovi magle nadvijeni nad brdovitim Balkanom kriju u sebi svu prividnost i manipulaciju kojom je ovaj prostor okružen unazad godinama. Nadvijaju se, gomilaju, te iz dana u dan postaju sve gušći i više ne možete razlikovati ono što treba biti od onoga što jeste. Na Balkanu, u Bosni i Hercegovini, živim cijeli svoj život. Odrastam tu, sazrijevam i krojim sebi nekakav put i staze života. Na ovom tlu, krvlju uprljanom, za koje kažu da je prepuno stereotipa, podjela, mita i korupcije, a vele i primitivizma. Kada malo bolje razmislite, istina i nije daleko od toga. Ali kažu da i ovdje vlada i divna li demokratija. Ne bih znala, jer mnogi bi se složili da se definicija demokratije ne podudara s onim čime smo okruženi.

Demokratija označava oblik vlasti u kojem sve odluke neke države donosi direktno ili indirektno većina njenih građana kroz poštene izbore.

Svjedočimo li mi uopće demokratskom načinu života, poštenim izborima, slobodi govora ili je sve to samo prividnost kojom nas žele zavarati? Paravan kojim se skriva to da mi zapravo nemamo pravo izbora, pravo glasa, nemamo pravo da se pobunimo, izađemo na ulice i iskažemo svoje nezadovoljstvo sistemom. A pritom, živimo u demokratskom društvu, demokratskoj državi. Državi u kojoj je sloboda govora svedena na minimum, jer svaka pobuna protiv sistema mora biti kažnjena. Tako to biva u divnoj li demokratiji.

Ne živimo mi u nikakvom demokratskom društvu, sve je ovo samo prividnost, kolutovi magle koji u sebi kriju okove, okove koji guše svaki vid slobode, svaki pokušaj da se istakne, promijeni, poboljša. Kolotečina kojoj ponekad ne nazirem kraj, koju nisam svojevoljno ni izabrala, a propadam u nju svako malo. Jer na koncu, da li izbor uopće i postoji?

#Sjašite


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist