Hvala vam, heroine!


Inspirisane Kampanjom „Hvala vam, heroine“ koju je pokrenuo UN WOMEN BiH, našoj redakciji obratila se ekipa Centra ženskih prava, ali ne u punom sastavu, nego bez njihove predsjednice! Naime, zaposlenice ove organizacije su željele poslati jednu pozitivnu priču, pozitivan primjer kako iz ove organizacije, tako i iz Zenice, ali i „ženske“ strane svijeta! One su mimo znanja  predsjednice, Melihe Sendić odlučile da govore o njoj, bez nje!

Istini za volju, ovim obraćanjem želimo ukazati da rezultate koji postižemo, možemo pripisati upravo njenom rukovodstvu, menadžerskim i liderskim sposobnostima. I ovo je jedan vid zahvale njoj za sve dane-sate rada i ohrabrivanja nas, kao zaposlenica, da nikada ne odustajemo od naše zajedničke vizije! –kažu one.

Zanimali su nas detalji ovih rezultata, šta oni podrazumijevaju i čime se mjere, pa smo razgovarali sa zaposlenicama ove organizacije, a one – složne i jednoglasno svoju priču nastavljaju

Meliha je, pored predsjednice CŽP, jedna velika aktivistkinja, humanistkinja, feministkinja i borac za ljudska–ženska prava za koju ne postoje prepreke kada je u pitanju pomoć drugima.

Za vrijeme krize izazvane pojavom pandemije COVID-19, gđa Sendić je odbijala ići na rad od kuće. Često bi ispratila večer i dočekala jutarnje sate u kancelariji gdje je sav svoj fokus rada stavila na pomoć ženama koje su i bez izolacije i policijskog sata živjele u nasilnim zajednicama. Stanje s pandemijom nije jenjavalo, te smo morale obustaviti direktan rad sa klijenticama. Ali, kada već one nisu mogle dolaziti nama, ona je kreirala plan da besplatnu pravnu pomoć učini dostupnom što većem broju žena. Svoju ideju o besplatnoj telefonskoj liniji vrlo brzo je pretvorila u stvarnost, osiguravši potrebna sredstva, a osim toga klijenticama je omogućila da nam se mogu obratiti i putem društvenih mreža i aplikacija.

Svjesna rizika i uticaja izolacije, za sve žene u riziku od nasilja i one koje trpe nasilje, osigurala je i beplatnu, stručnu psihoterapeutsku podršku.

U vrijeme restriktivnih mjera, a vođena željom da što više žena dobije informaciju da postoji mjesto gdje mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć i psihološku podršku, organizovala je i predvodila više akcija podjele promotivnog materijala, a u toj misiji su joj se pridružile i podržale  brojne volonterke i aktivistkinje. S velikom dozom odgovornosti, te akcije širom BiH su uspješno i bez negativnih posljedica po zdravlje svih privedene kraju. Udružila je snage sa drugim organizacijama u svrhu podjele paketa osnovnih potrepština za žene u stanju socijalne potrebe.

Uvijek puna inovacija i drugačijeg pristupa u radu, a tako i sada, došla je na ideju da profesionalci/ke i stručnjaci/kinje govore o problemu uticaja pandemije COVID-19 na partnerske odnose i nasilje nad ženama. To je učinila putem Online info sesija koje je ispratilo više od 50000 osoba.

Ona se jednako potrudila da i mi, kao zaposlenice ove organizacije, ne budemo ugrožene – ni zdravstveno, ni materijalno, a možete pretpostaviti koliko to truda, zalaganja i upornosti zahtjeva, naročito kada zavisite od stranih donatora.

Ovo su tek neke od aktivnosti čija pokretačica je bila upravo gđa Sendić.

I  ZATO, dragi/e naši/e čitaoci/ce  Podržimo žene koje pružaju snažan odgovor na pandemiju koronavirusa! Jedna od njih je i naša sugrađanka – Zeničanka, Meliha Sendić, predsjednica Centra ženskih prava kojoj se ovim putem zahvaljujemo na angažmanu i trudu da naše društvo poprimi nultu toleranciju na nasilje, a posebno na nasilje nad ženama. 

Ponosni smo da jednu ovakvu priču iz Zenice možemo poslati dalje, u svijet, a zaposlenicama Centra ženskih prava se iskreno zahvaljujemo što su odlučile njihovo iskustvo prodijeliti s nama! Motivirale ste nas da nastavimo „tragati“ za još ponekom heroinom u našem gradu!

Ovaj je članak inspiriran kampanjom “Hvala vam, heroine”, koju provodi UN Women ured u BiH s ciljem podizanja svjesnosti o brojnim doprinosima žena koje su na prvoj liniji odgovora na COVID-19 krizu. I vi se možete zahvaliti ženama koje doprinose snažnom odgovoru na COVID-19 korištenjem haštaga #HvalaVamHeroine.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist