Premijera filma „Šta se krije iza maske?“


Kada: Subota, 25.07.2020. u 20:00 sati

Gdje: Druga gimnazija Sarajevo, Sutjeska 1, Sarajevo

Film „Šta se krije iza maske?“ istražuje i tematizira problem nasilja nad ženama tokom izolacije prouzrokovane COVID-19 i narušavanjem prava žena u ovim specifičnim okolnostima života. Film je nastao u suradnji sa uposlenikom Gender Centra FBiH, pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, a biti će premijerno prikazan u subotu 25.07.2020. od 20:00 sati. Izjave za medije planirane su nakon premijere (20:30).

U sklopu desetomjesečnog programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“, pod pokroviteljstvom Humanity in Action, četiri mlade osobe, motivirane specifičnim iskustvima uzrokovanim promjenom dinamike života zbog pandemije Korona virusa, odlučile su istraživati problem nasilja nad ženama tokom izolacije. Kerim Hodžić, Senior fellow Humanity in Action, i tim mladih umjetnika sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pomogli su u realizaciji i crtanju murala na zidu u vlasništvu Zetre, koji će također biti predstavljen u sklopu filma.

Lamija Čelik, Nikola Kandić, Mersiha Čomor i Nedim Mandžuka, uz pomoć gospođe Fatime Bečirović, koja radi u Gender Centru FBiH, snimili su kratki film koji prati proces crtanja murala i njegovom značenju, te predstavlja i činjenično stanje o problemu nasilja nad ženama. Problem nasilja koje žene proživljavaju prisutan je u društvima cijelog svijeta dugi, dugi niz godina, a uvođenje restriktivnih mjera, uključujući kućnu izolaciju – kako bi se preveniralo širenje korona virusa, rezultiralo je i bilježenjem porasta slučajeva nasilja nad ženama. Cilj crtanja murala i snimanja filma jeste podizanje svijesti o ovome problemu i ohrabrivanju žrtava, ali i onih koji svjedoče nasilju, da reaguju i isto prijave nadležnim tijelima.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem email-a izamaske@hotmail.com i lamijacelik@hotmail.com (kontakt osoba za medije) ili na brojeve telefona:

Lamija Čelik – 062391424

Nikola Kandić – 065171323

Mersiha Čomor – 0603281377

Nedim Mandžuka – 061069681

IG: https://www.instagram.com/izamaske/

FB: https://www.facebook.com/izamaske


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist