Active preporučuje: Doba nevinostiAutorica Nura Bazdulj-Hubijar rođena je 20. augusta 1951. godine u Mrđenovićima kod Foče. Od 1954. godine živjela je u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završenog studija medicine 1975. godine seli u Travnik gdje i danas živi. Radi kao liječnik, specijalist medicinske mikrobiologije.


Do sada je objavila niz romana, pjesama i drama. Njena djela prevođena su na njemački, nizozemski jezik i norveški, a jedan od njenih romana 1996. snimljen je u tehnici za slijepe osobe. Drama Braća izvedena je premijerno u Zenici 1998. Uvrštena je u školske čitanke, Antologiju bošnjačkog putopisa XX. vijeka i u školsku lektiru. Tekstovi Nure Bazdulj-Hubijar uvršteni su u čitanke, a roman “Ruža” u lektiru.

Prvu knjigu koju sam posudila iz naše Gradske biblioteke, nakon izolacije, bila je knjiga Doba nevinosti. Tražila sam nešto od Nure jer volim stil njenog pisanja i zato što me svako njeno djelo ostavi bez teksta. I ovog puta Nura me natjerala da knjigu ne ispuštam iz ruku i da je pročitam u jednom dahu. Sigurna sam da je ova knjiga primjer onoga što se čita više puta. Likovi će vas dojmiti, a njihove sudbine će Vas dirnuti. Čitanjem ove knjige možete naučiti i o historiji naše države, kao i o životu ljudi, o čemu se sve
manje govori. Nadam se da će i kod Vas, dragi čitatelji, ova knjiga izazvati ovisnost i da nećete moći prestati razmišljati o njoj.


Knjiga govori o životu Dine, naizgled običnog doktora koji liječi ljude i spašava živote, ali pozadina krije mnogo toga. Dino pokazuje poštovanje prema roditeljima, voli svoje sestre i prezire svog brata, sve je to odraz unutrašnje patnje koju proživljava zbog nesreće koja će njegovu porodicu dokrajčiti. Nesreća je posljedica ljubavi koju Dino osjeća prema dvije žene; u njegovom putu da postane doktor, ali najveću nesreću mu donosi rat.
Radi se o ljubavnom trouglu između Dine, njegove supruge Amre i kolegice Mirne a naročito je zanimljivo jer su to pravedni i dobri ljudi. Da li se ljubav bira ili se ona sama desi? Dino je odabrao suprugu i dijete, iako je za Mirnom patio ostatak života.

Njegova supruga Amra je primjer idealne porodične žene, posvetila je život svom sinu, roditeljima i svom suprugu a usput radila sve ono što se od nje očekivalo. Za Dinu je imala mnogo razumijevanja i pružala mu puno ljubavi.


Život je nepredvidiv i pun iznenađenja za nas, nekada dobrih za nas ali nekada baš i ne. Tako dolazimo i do zapleta ove priče, kada Dino saznaje, nakon 19 godina, da je Mirna rodila njegovo dijete. Knjiga je puna životnih poruka, na nama je da ih primimo i ne zaboravimo. Hoće li nam Dinin život poslužiti kao primjer surovosti života ili ćemo u budućnosti žaliti kao on? A za čime je Dino zapravo žalio, za svojom porodicom i sinovima ili za Mirnom i njihvom kćerkom?


U ovom djelu se radi o običnim ljudima, dobrih namjera, koji kroje svoje sudbine i žive svoje živote. Nura kao Nura, uvijek piše živopisno o svim događajima i zato je lahko napraviti predstavu u glavi o životima datih likova. Nakon čitanja djela vjerovatno ćete osjećati žalost za životima mladih ljudi koji su trebali imati predivnu i uspješnu budućnost, ali igrom slučaja se to nije ostvarilo.


Nura Bazdulj – Hubijar je književnica koja veoma dobro poznaje čovjeka kojeg opisuje, njegove vrline i mane. Život opisuje baš onako kakav je i bio i kakav jeste. Ova knjiga nam donosi dosta toga, od historije do ljudskih odluka i životnih poruka, zato Vam, dragi čitatelji, toplo preporučujem da je pročitate.

U nastavku možete pročitati izabrane citate:

“…Bože daj mi da mirno podnesem stvari koje ne mogu promijeniti, daj mi hrabrosti da promijenim stvari koje mogu promijeniti i daj mi mudrosti da razlikujem jedno od drugog..”


“Jesam li sretna ili nesretna što sam te našla? Jesam li sretna ili nesretna što sam te izgubila? Jesam li te našla? Jesam li te izgubila?”


“Mnogo je među nama ostalo nedorečenog. Neka, to je dobro, to je lijepo. Ništa tako ne boli kao dorečenost.”


“Kaže da nikoga više nema. Morala bi znati da mene ima više nego iko na ovom prokletom svijetu. Zar je zamislivo živjeti a nju ne voljeti?”

Autor teksta: Adna Agičević


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist