Gimnazijalci iz Zenice pokrenuli projekt Korona Brojač


Korona Brojač je projekat dvoje učenika Prve gimnazije u Zenici : Muhameda Dizdarevića i Ajne Dizdarević. Ideja je nastala još prije tri mjeseca, kada su se kao građani ali i kao učenici dnevno suočavali sa problemom nemogućnosti pronalaska relevantnih informacija na bh stranica o pandemiji COVID-19. 

Kada je pandemija bila na samom početku, razmišljao sam kako ustvari nigdje ne postoje tačne i provjerene informacije. Na svakoj stranici koju bih posjetio bilo je različito. Te samim tim stranice su bile i jako loše organizovane. Zato sam odlučio da se taj problem riješi.“, za radio „Active“ izjavio je Muhamed Dizdarević.

Glavni ciljevi stranice Korona Brojač su pokazivanje tačnih i relevantnih statistika  virusa COVID-19 u Bosni i Hercegovini , i odgovaranje na često postavljena pitanja građana o virusu. Stranica sadrži podatke o slučajevima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Na opciji Statistike, ova stranica nudi ukupan broj potvrđenih, aktivnih,oporavljenih i  smrtnih slučajeva u svijetu, te u svim zemljama svijeta posebno. 

Stranica neće imati, niti ima bilo kakvih reklama i čisto postoji kao projekat dobre volje zabrinutih učenika Prve gimnazije u Zenici. Informacije se obnavljaju svakih sat vremena, tako da će sugrađeni imati nove podatke u najkraćem mogućem roku. Izvori svih informacija su provjereni, kao što su covid-19.ba, koronavirus.hr, covid19.rs i mnogi drugi. 

U početku pandemije dosta ljudi nije znalo kako se ponašati, te su postavljana mnogobrojna pitanja. Učenici Ajna i Muhamed su odlučili da na stranici dodaju odgovore na najčešće postavljena pitanja kako bi građani na jednom mjestu mogli da nađu sve tačne informacije. Neki od pitanja na koje možete dobiti odgovore na stranici Korona Brojač su: postoji li mogućnost infekcije od osobe bez simptoma, pranje ruku ili dezinfekcija sredstvima, da li se stvara imunitet nakon preboljene bolesti, o putovanjima, i mnogo drugih pitanja. Za kreiranje ovakve stranice mladi Zeničani su vrijedno radili 10 dana. 

Inspiracija za ovaj projekat jeste da naši sugrađani dobiju relevantne informacije u najkraćem roku i da im one pomognu, kako bi se smanjio broj slučajeva. Gledali smo šta mi kao učenici možemo učiniti i nadamo se da smo na ovaj način pomogli našim sugrađanima.“, kaže Muhamed Dizdarević.

Zasigurno da od Ajne i Muhameda možemo da očekujemo još mnogo drugih različitih projekata. Na pitanje da li u budućnosti planiraju još neke projekte, odgovorili su kako je sljedeći projekat TED konferencija koja je planirana za 17.10. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica sa mnogim poznatim govornicima. 

Dok očekujemo što brži prolazak pandemije COVID-19, važno je dobro se edukovati i naučiti kako mi možemo pomoći u zajedničkoj želji za odlazak virusa. A to možete učiniti posjećujući stranicu Korona Brojač na OVOM linku. A kako naši Muhamed i Ajna kažu:“Nadamo se da će nam Korona Brojač služiti što kraće.

Sumeja Hazić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist