Zašto glasati odnosno jesu li svi isti?


Demokratija kao društveni sistem postoji već više hiljada godina i u slobodnom prevodu znači vladavina naroda, odnosno u slučaju Bosne i Hercegovine odluka naroda da li želi vladati. Izbori se u Bosni i Hercegovini održavaju već više od dvije decenije i sastoje se od parlamentarnih i općinskih tj. lokalnih izbora. Politički neopterećeni će reći da izborna godina odnosno kampanja kod nas traje mjesec dana, dok oni istančanog njuha znaju da kod nas kampanja traju mnogo duže. Ponekad, čak i rezultati postanu irelevantni pa je potrebno 20 mjeseci da se vlast uopće dogovori o formiranju vlade na državnom nivou (čitaj Izbori 2018).


Iz svih ovih razloga lako je razumjeti zašto neki ljudi ne izlaze na izbore. Koliko ste samo puta čuli frazu „svi si oni isti“ i time zaključili raspravu o izlasku na izbore, momenti kada kafa s prijateljima ili termin izgleda mnogo bolja opcija nego prošetati do lokalnog izbornog mjesta i zaokružiti N.N ime iz N.N stranke.


Za razliku od predsjedničkih ili parlamentarnih izbora, lokalni izbore te se itekako tiču jer biraš ljude koji će sutra da odluče da li tvoja mahala treba novo igralište, novi koš ili nove klupe. Dok možeš reći da osoba koja ode na viši nivo (federalni ili kantonalni) ignorište tvoje zahtjeve i molbe, lokalni predstavnici ne mogu tako lako pobjeći od odgovornosti jer ponavljam – tu su, oko tebe. Zato ignorišite velikospjeve o ukidanju kantona, globalizacije problema, krivi su ovi/oni. Ovo je tvoj izbor i tvoj zavičaj uveliko ovisi o tome.


Na kraju možemo reći da je osjećaj da si doprinjeo razvitku demokratije u društvu odnosno da si ispunio svoju građansku dužnost i podržao rad nekog iz tvog grada, koji može tvoj boravak učiniti boljim u ovom gradu. A ako i to nije dovoljno, stara narodna kaže „ko izgubi, nema pravo da se ljuti“ a ako ne glasaš, nisi ni ostvario pravo da se ljutiš.

Autor teksta: Slaven Brnjaković


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist