Zemlja za nas


Sanjam kako sam u močvari, koja me vuče prema svom dnu. Lagano tonem, i poput živog blata zaglavila sam na hladnom mjestu, iz kojeg ne vidim izlaz. Glasovi šapuću, ispunjavaju moje misli. Opirem se, ali zalud. Ovdje je svaka borba odavno uzaludna. Jer ovo je zemlja za nas. Prkosna i ponosna. Zemlja sunca koje ne izlazi, djece koja se ne smiju, odraslih spuštenih glava, polomljenih ljuljačaka na kojima se odavno nema ko ljuljati, krvlju podijeljenog tla. Zemlja za sve nas, sve nas koji smo odavno spakovili kofere svoga života i zakoracili stazama novih zemalja. Sanjam da sam u močvari, vuče me prema svom dnu. I moje borbe sa vjetrenjačama se utišavaju, jer borbe sa nevidiljvim neprijateljima se teško pobjeđuju.

Budim se i shvatam da ovaj san proživljavam u javi. Svaki dan koračam zemljom za sve nas. Zemljom propuštenih prilika, ukradenog djetinjstva, glavonja u ogromnim foteljama. Zemljom koja je ostala živjeti u prošlosti, ne brinući za budućnost. A ja brinem, brinem kada će ovaj vrtlog od sistema stati i iščeznuti. Brinem kada će se moj glas, ali i glas drugih mladih ljudi napokon čuti. Kada će se znanje i trud isplatiti u ovoj zemlji za sve nas, ili će točkovi kofera odjekivati i dalje. Ka novim zemljama, novom suncu koje ljepše grije, ka politici čiji sinonim nije mito i korupcija. Ka prilikama. Brinem se i vrtim u ovoj zemlji, koračam i borim. Sama sa sobom, sa vjetrenjačama, sa sistemom, nevidljivim okovima i primitivizmom.

I zato glasno i jasno kažem velikim glavonjama, a i onim manjim glavonjama da sjašu i puste više da omladina prodiše u ovoj močvari koju iz dana u dan prave od ove divne zemlje. Jer ovo je zemlja za sve nas, a ne samo za vas i vaše pogodne poslušnike, zemlja u kojoj vidim spas.

#SJAŠITE


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist