Zapetljani u lažima sistema


Svjesni ili ne koliko smo “zaglibili” svi kolektivno, uvijek postoje one, rekla bih, banalne situacije koje nas na to podsjete. Mi smo tu, ovdje i itekako svjesni svega, a opet kažemo da nam nikada ništa ne fali, jer nismo navikli na više.

Mi smo sve svoje potrebe učahurili u okvire onoga što je moguće ostvariti ovdje. Problem nastaje tek onda kada ono što želimo nije nikakav luksuz, već osnovne životne potrebe i miran san. Na razmišljanje me naveo jedan spontani razgovor, i jedan potpuno (ne)očekivan odgovor. Prilikom jednog online sastanka sa partnerima iz različitih zemalja pričali smo o situaciji sa corona virusom u našim zemljama. Konstatujući da se u svim našim zemljama broj zaraženih povećava, prokomentarisali smo i to.

Jedna od nas, sasvim bezbrižnim ravnim tonom rekla je: “Ne vjerujem u to da vlast krije broj zaraženih, jer nemaju razloga da to rade.” Ja ne rekoh ništa, samo mi je tako formulisana rečenica bila toliko nezamislivo bajkovita da bi je neko uopšte izustio, i tako tužna iz istog razloga.

Razmišljala sam o tome tokom cijelog sastanka. I cijeli taj dan. I dan poslije. I dan danas. A nije rekla ništa posebno, rekla je samo nešto što je meni nepoznanica. Možda mi je po prvi put u životu bilo žao što ja nisam mogla reći isto. Žao mi je što se nisam mogla ni suosjećati sa tom izjavom.

Taj dio o laganju o broju zaraženih me i nije toliko dotaknuo, koliko me dotakla činjenica da neko, pazite sad, VJERUJE vlasti koja vodi njihovu državu. Bilo mi je neobično čak i pomisliti da neko tamo negdje, samo razmišlja o tome kako se, u ovo suludo vrijeme u kojem ništa ne razumijemo, treba čuvati i raditi samo ono što se od njega očekuje. Iako postoje i takvi, ali oni ne žive ovdje. Oni ne brinu da li će imati adekvatno liječenje, hoće li biti hospitalizovani, da li će imati novac za lijekove, jer oni znaju da je njihov zdravstveni sistem uređen.

U vremenu u kojem kruže svakakve teorije zavjere i laži nam se plasiraju na dnevnoj bazi, u vrijeme kada ne vjerujemo nikome i svakoj osobi prilazimo sa oprezom, neko tamo vjeruje da vlast nema razloga da mu laže. Prosto, jer ne živi u Bosni i Hercegovini, jer ne postoji kriminal, i ne postoje zaduženja, Ne postoje privatni razlozi. Ne postoje afere i “profiteri” u nevolji. Ne postoje laži ljudi koje su oni birali, i koje su ustvari i izabrali da bi im vjerovali.

Nažalost, ne mogu shvatiti. Jer, laži su samo rupa bez dna ovog društva. Jer ne znamo šta ćemo ako scenario bude gori, iako mi nismo vjerovali da gore čak i može. Mi vjerujemo da nas lažu, za sve, jer imaju mali milion razloga. Lažu nas za zdravstvo, ekonomiju, za sutrašnji dan, za bolju budućnost. Laž se uvukla u najsitnije rupice našeg sistema. Mi ne vjerujemo ljudima koji nas vode, jer ne vjeruju ni oni sami sebi. Samo nas lažu. I mi lažemo sebe. Toliko da smo se zapetljali u svojim lažima.

#sjašite

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist