Novi časovi Škole fotografije u novim prostorijama


Nove aktivnosti Škole fotografije nas očekuju već od 5.8. kada će biti održan prvi sastanak nakon nekoliko mjeseci. Pandemija virusa COVID-19 je usporila sve aktivnostu u gradu Zenici, kao i u cijelom svijetu, ali s oprezom se vraćamo radu.

Prva škola fotografije, kao takva, je ugledala svjetlo dana 2017. godine, te od tada okuplja ljubitelje fotografije i nudi časove i usavršavanja za one koji žele znati više.

Do sada Škola fotografije, na čelu sa osnivačicom – Dijanom Muminović, je svoje časove i sastanke održavala u Muzeju Grada Zenice. Od nedavno su ključevi Gradske sinagoge dati u ruke Školi fotografije kako bi svoje izložbe i druge aktivnosti mogli održavati tamo. Kako kaže Dijana, ovaj gest je za njih značajan i velika je podrška, kao i od samog početka.

Još od 2010. godine kada sam organizovala prvu fotoradionicu gdje su američki fotoreporteri došli u naš grad, napravili smo izvrsnu izložbu povodom dana ljudskih prava. Tada sam prvi put upoznala našeg direktora Muzeja koji mi je od tada, bez da me je i poznavao, velika podrška. Krajem 2017. se vraćam u BiH i Škola fotografije počinje. No, to ništa ne bi bilo ostvarivo da direktor nije imao povjerenja, a kada neko vjeruje u vas i podržava vas, onda vam to ne ostavlja mnogo prostora nego da budete što bolji u tome što radite. – izjavila je na početku našeg razgovora Dijana Muminović.

Čak i za najmanji projekat potreban je prostor za stvaranje, a pogotovo kada su u pitanju aktivnosti poput izložbe fotografija. Zanimalo nas je da li je podrška Muzeja jedina koju su učesnici Škole imali i da li su i drugi prepoznali značaj Škole fotografije i onog čime se bavi.

Naša Škola fotografije od samog početka je registrovana u Zenici i funkcioniše pod krovom Muzeja, a Sinagoga je takodjer prostor koji pripada Muzeju Grada Zenice i već dugo je i koristimo za naše izložbe uz sporazum sa Muzejom. Tu je bila i naša prva izložba za koju nas je podržao Grad i kasnije otkrivamo i član žirija kojeg nismo ni poznavali – bivši direktor Muzeja. Podrška vlasti nije postojala za Sinagogu ili korištenje Muzeja. Smatram da smo svojim idejama, radom, dugom saradnjom na jedan način pokazali povjerenje gdje nas je direktor Muzeja još vise podržao da na neki način budemo samostalniji u prostoru u kojem smatramo da želimo da stvaramo. – dodala je Muminović.

Dakle, već od ovog mjeseca Škola fotografije počinje svoj rad u prostorijama Sinagoge, a možemo reći da nas sa promjenom lokacije očekuju i promjene u radu Škole.

Za ovu godinu planiramo samo ljetni kurs, ceremoniju i izložbe. Pandemija je mnogo toga poremetila, ali svakako naredne godine planiramo čas fotografije za nagluhe, kao i čas fototerapije za osobe sa mentalnim poteškoćama – nešto što se rodilo za vrijeme mog magistarskog rada u Americi. – izjavila je za Radio Active Dijana Muminović.

Obzirom da broj zaraženih još nije smanjen, te da su određene mjere još uvijek na snazi, pitali smo se da li se Zeničani boje ili nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Kada su u pitanju časovi Škole fotografije, Dijana kaže da očekuje nove polaznike.

Omladina ima potrebu za zivotom, za stvaranjem, druzenjem, a posebno u doba kada je sve polufunkcionalno, sa velikim oprezom, ograniceno..

Ukoliko želite da se priključite ovoj aktivnoj i inspirativnoj grupi i postanete polaznik Škole fotografije, možete poslati e-mail na sfzenica@gmail.com, javiti se putem Facebook stranice , Instagram profila, ili možete doći na prvi sastanak koji će se održati 5.8.2020. u 18 sati u Sinagogi.

Za kraj smo razgovarali o fotografima za vrijeme ove vanredne situacije i tome da li su to iskoristili za pauzu od fotografisanja ili su vidjeli inspiraciju u novom načinu života – životu pod zaštitnim maskama, odvojeni jedni od drugih po dva metra.

Fotografi nikada ne staju sa radom. Svaka situacija je fotografu poziv da to dokumentuje, istraži, te javnošću pokaže istinu/realnu sliku našeg života i dešavanja. Fotografi su posebno za vrijeme pandemije fotografisali u drugim državama kako bi se vidjela situacija o Koroni.

Od posljednjih časova Škole fotografije prošlo je između pet i šest mjeseci, ali članovi nisu prestali stvarati fotografije. Čak i tokom preporučene samoizlacije i karantina, oni su u tada novonastaloj situaciji vidjeli inspiraciju za fotografije. Bili su aktivni koliko su im upute i naredbe nadležnih dozvoljavale, a sve je to rezultiralo izložbom na kojoj su javnosti predstavljene fotografije zabilježene tokom pandemije.

Neki zbog policijskog sata ili zakona koji ih se spriječavao zbog starosne dobi, nisu mogli biti aktivni. Uglavnom, ponosna sam na njih jer i oni koji nisu mogli izaći vani, fotografisali su u kućama, te smo komunicirali fotografijama putem vibera. – zaključila je Dijana.

Još jednom pozivamo sve zainteresovane da se priključe ekipi Škole fotografije, a mi željno iščekujemo nove izložbe i druge aktivnosti koje nam pripremaju.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist