Oglas za posao: radnik za mjesto menadžera, radnica za prodaju


Potrebne su dvije osobe za rad u poslovnici.

Potrebna je osoba muškog spola, između 20 i 30 godina starosti, za poziciju voditelja poslovnice. Posjedovanje diplome nije nužno potrebno, niti su potrebne određene vještine, osnovno poznavanje stranog jezka je poželjno. Potrebna dokumentacija: kopija lične karte i potvrda o zvršenom srednjem obrazovanju. Radno vrijeme je fleksibilno. Poslodavac ovoj poziciji nudi ugovor na neodređeno.

Druga pozicija u poslovnici je mjesto prodavačice i kasirke. Od dokumenata potrebno je priložiti: kopiju lične karte, radnu i zdravstvenu knjižicu, potvrdu o završenom srednjem obrazovanju (diploma i svjedočanstva), CV, potvrda i preporuka od prijašnjih poslodavaca, ovjerena izjava kadidata da trenutno nije u radnom odnosu, certifikati i potvrde o poznavanju stranih jezika (poznavanje najmanje jednog stranog jezika je obavezno). Bodovanje će se vršiti i na osnovu intervijua koji će biti obavljen nakon prikupljanja svih prijava. Radno vrijeme je 12 sati. Kandidat treba da bude spreman na timski rad, da ima radne navike i da pokaže ljubaznost u svakom trenutku. Svaki kandidat koji ne priloži svu potrebnu dokumentaciju neće dobiti poziv za drugi krug i interviju sa poslodavcem. Poslodavac nudi ugovor o radu na određeno.

Jedna firma, isti poslodavac, dvije pozicije i dva načina tretiranja. Različita pravila i potrebe. Upravu su, dvije su to različite pozicije ali ne trebaju biti različiti uslovi. Očigledno je da se na višu poziciju očekuje muškarac, a na nižu žena. Ne traži se prodavač/prodavačice, već isključivo prodavačica i kasirka. Ne traži se ni voditeljica odjela, već osoba muškog spola. Žene ne dolaze ni u obzir, očekuje se da se na oglas prijave muškarci.

Dvije su osobe, dvije individue, različitog izgleda, stava, razmišljanja i načina rada. Dvije su i pozicije, sasvim različite, ali iz kojeg razloga se kriterij i bodovanje na osnovu kojeg kandidat dobije mjesto razlikuje? 

Ne govorim da bilo koju poziciju treba dobiti žena jer je žena. Ali i jedan i drugi kandidat/kinja trebaju imati jednaku šansu da budu uzeti u obzir. Ko će dobiti posao treba odrediti njihova sposobnost i kvalifikacija, a ne kojeg su spola. 

*Sve sličnosti sa stvarnim događajima i sitacijama su slučajne.

Izvor fotografije: express.24sata.hr


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist