Sanjam sretno Bilino


Fudbalski klub Čelik je simbol grada Zenice, koji svojom crveno-crnom bojom godinama krasi naš grad smoga. On je ponos kojeg Robijaši nose u svom srcu i koji je njihova ljubav velika. Klub se rodio s proljećem 1945. godine, dva mjeseca nakon oslobođenja Zenice, te je dobio ime Čelik po značaju metala čelika za Zenicu. Unatoč svemu, kao zvaničan datum i rođendan Čelika uzet je 16. juni, a ove godine je obilježen 75. rođendan kluba. Osnovan je zahvaljujući grupi mladih ratnih veterana Ilija Marković, Rašo Bačevina, Juro Primorac, Slavko Trbojević, Milivoje Čelić, Zdenko Mazanek i Mehmed Haramdić.

Čelik za sobom nosi brojne utakmice, pobjede i poraze, kroz svoju dugu historiju odigrao je oko 1080 prvoligaških utakmica. U Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije Čelik najbolji rezlultat bilježi u sezoni 1973/74 kada se našao na šestoj poziciji. 70-te možemo ponosno zvati „zlatno doba Čelika“ kada je deset godina za redom bio dio Prve lige. U 1972. godini Čelik je pobijedio Spartu iz Praga i Honved iz Mađarske, te ulazi u finalni susret sa slavnom Fiorentinom, 4. oktobra Čelik nadjačava Fiorentinu i u Zenicu donosi pobjedu na Srednjoevropskom kupu. Replika tada osvojenog pehara je i danas ukras stadiona Bilino polje. Kroz 80-te Čelik je i dalje pokušavao opstati u Prvoj ligi, ali godine 1989 kao predposljednji na tabeli napušta krug najboljih. Posljeratni period, kako i za ostale klubove, tako i za Čelik, predstavlja teški opstanak. Prvu sezonu je odigrao 1994/95 koju je organizuje NS BiH, te je tri godine za redom osvajao prvenstva i postao trostruki prvak. Kada se razvila liga koja se odvijala na teritoriji cijele Bosne i Heregovine, Čelik nije ostario neke značajne rezultate. Mnogi veliki navijači nikada neće zaboraviti prepuno Bilino polje u ljeto 2001, kada je Čelik savladao Denizilispor i Gent, a samo jedan gol ih je dijelio od susreta sa Werderom.

Boja crvena i crna imaju svoj značaj, one se ponosno nose, crvena je simbol usijalog željeza, vatre i zastavu radničke klase, s druge strane crna je boja crne industrije, uglja i rudnika. Čelikov dom je zauvijek Bilino polje na kojem su prvi put zaigrali 4. oktobra 1972. godine protiv italijanske Fiorentine.

Nešto više i o samom nastanku fudbalskog kluba Čelik rekao nam je Mirnes Huseinagić, koji kroz cijeli život vijerno prati svoj klub:

„Ja bih se prvo vratio u period prije 45-te godine, u Zenici su negdje 30-tih godina postojale ekipe po mahalama kao što su Jalija, Kočeva i tome slične. Tada se formirao i fudbalski klub „Građanski“ koji su igrali utakmice sa okolnim gradovima, čak je i publika išla podržavati te utakmice. Nakon Drugog svjetskog rata je grup mladica odlučila da osnuje fudbalski klub, i da mu da ime po čeliku, koji živi i dan danas. U tom vremenu su se igrale više turnirske utakmice, da bi se 50-tih godina na starom stadionu Bilino polje počela dolaziti veća grupa Zeničana da bodri Čelik. Klub je mijenjao svoje ime u Željezara, Radnički, Zenica, ali ipak je ostao sinonim Čelik kako se i danas zove.“

Izvor fotografije: direktno.ba

Građani našeg grada sa s nama podijelili svoje mišljenje o Čeliku:

„Na svoju prvu utakmicu sam otišao kada sam imao šest godina, vjerovatno me deda vodio, zatim sam u srednjoj školi upoznajem prvu podgrupu Robijaša, Josip Broz Čelik, sa njima počinjem aktivno ići na utakmice zatim osnivamo Uzavreli front od 2006 do 2015 sam išao na sve Čelikove utakmice, sada su me stigle druge životne obaveze, naravno Čelik i dalje volim i  odem na utakmicu kada imam priliku.“

„Podržavam fudbalski klub Čelik, išla sam čak i na nekoliko utakmica, atmosfera je bila odlična. Mislim da bi svi mi trebali više da podržavamo Čelik i više mu pažnje posvetiti kako se ne bi dešavalo ovo što se danas dešava jer je Čelik simbol Zenice.“

Čelik ne bi bio jak bez svojih vjernih  Robijaši, ime ponosno nose od 1988. godine. Na samim počecima zvali su se „Čelikovci“, zatim „Smogovci“ zbog Željezare, a onda  „Steelers“, „HZČ (Huligani Zeničkog Čelika) i „Čelzi“. Ipak su se na kraju odlučili za ime Robijaši po Kazneno Popravnom Domu (KPD) koji je u bivšoj Jugoslaviji bio poznat kao najstrožiji. Oni su Čelikovo srce, čast i ponos, a njima je Čelik majka druga i vole ga iz dna duše. U najgorim trenucima bore se da njihov klub stane na noge organizujući proteste, bojkote i peticije. Iako Robijaši imaju nekoliko podgrupa kao što su Steel City Ultras, Lifestyle Convicts, Odabrani, Young Convicts i Steel Army, oni zajedno kao jedno srcem navijaju za svoj klub. Čelik je priča koja zaslužuje sretan i vječan kraj i da se sa juga sve jače čuju pjesme Robijaša.

Izvor fotografije: sport.ba

Ovaj članak je nastao u sklopu projekta Pollution Revolution. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autorica teksta: Ilma Agičević


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist