Ne igraj se sa ljubomorom


Na koju god stranu odlučiš poći, ispred tebe će se pojaviti prepreke. Možda neke neće biti toliko zahtjevne za preskočiti, ali će biti i onih za koje ćeš misliti da su nemoguće za preći. Sve one kad-tad završe iza nas, ali ne shvatamo svi u istom trenutku način na koji se one stavljaju u prošlo glagolsko vrijeme.

 Postoji mnogo stvari koje ti mogu pomoći u prelasku preko izazova koji se nalazi ispred tebe, ali to nikako nije ljubomora. Opasna je ljubomora, s njom se ne treba čak ni šaliti. Da li će neko svoju prepreku preći brže od tebe, da li će neko svoju prepreku samo zaobići ili da li se neko drugi neće ni susresti sa jednom te ne treba ni zanimati. Sve su to pitanja na koje odgovore ne trebaš tražiti, a tvoja najbolja prijateljica ljubomora sa najbolje izrađenom maskom će te slati upravo u tom pravcu. Ne slušaj je, ne takmičiš se sa drugima.

Kako da život bude takmičenje kada svi nemamo iste uvjete, kada ne postoje strogo određena pravila? U ovoj igri ne postoji pobjednik, pusti ljubomoru koja te čini nesigurnim, koja ti puni glavu glupostima. Nije mi jasno kako možeš dozvoliti da ti takvo zlo upravlja razumom. Zar stvarno misliš da će neko preuzeti tvoju prepreku, ili kako ti ljubomora govori, tvoj cijeli život? Zašto dozvoljavaš da ti u misli ubaci želju da budeš neko drugi? Zar nismo svi različiti i zar nas ta različitost ne čini posebnim?

 Činjenica da se družiš s ljubomorom je crveno upozorenje tvog dijela razuma koji i dalje razmišlja pravilno. Ne dozvoljava da ona na njega utiče, ali to ne čini neku veliku razliku jer ne vidiš alarm koji ti šalje. Znakovi su svuda oko tebe, ali ih ti ne vidiš. Ništa osim uspoređivanja sa tuđim životima ne vidiš. Šta to radiš, kako sebe uopšte možeš smatrati iskrenom osobom ako šutiš i ne reaguješ dok u tebi vrije nešto mnogo jako? Nemoj me tjerati da se upoznajem sa tvojom drugaricom, ja se ne igram sa ljubomorom. Ni ti se ne bi trebao igrati, ali ne razumiješ. Valjda ljudi lakše uočavaju znakove koji se nalaze negdje sa strane, nego ispred njih. Možda misle da ništa toliko loše ne bi pronašlo put do njih, jer bi na vrijeme reagovali i uklonili smetnju. Ne nalazi se ispred tebe nikakva fizička prepreka.

Tvoja prepreka je ta ljubomora koja te je toliko obuzela da ponekad izgledaš upravo kao i ona. Pretvaraš se u nju, a ne vidiš da je ona ono što trebaš zaobići. Prolazak pored ljubomore ostavljajući je iza sebe je tvoja pobjeda. Pobjedi samog sebe i unutrašnji glas koji ti govori da si manje vrijedan jer se duže zadržavaš ispred zamišljene prepreke od drugih ljudi. Taj tvoj trenutni glas nije dobar, mislim da ga je neugodno i slušati. Ako ga ne možeš kontrolisati, stišaj ga, nadglasaj ga svojim pravim glasom. Pusti ljubomoru i njene gluposti. I prestani se igrati s njom. Ostavi je, to je tvoja prepreka, ona te zaustavlja.

Tekst: Naida Nuhić, 16, Dječiji parlament


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist