Sanjam otvorenih očiju


Kada sam bila mala djevojčica u meni se nenadano javila želja za stvaranjem priča i tekstova od slova i riječi. Ruke su same letile, svaki put kada bi srce zakucalo jače. Bilo to zbog sreće, zaljubljenosti, zahvalnosti ili pak ljutnje, srdžbe i razočarenja. A u zadnje vrijeme srce kuca sve jače i jače, a ruke lete da tu ljutnju, taj krik ispuste na papir, pa da dahnem dušom što bi se reklo.

Ali kada živite na brdovitom Balkanu, ne možete da ne budete ljuti, ili pak razočarani. Jer slojevi razočarenje se oko vas stalno gomilaju i uvlače tako spretno u vaše misli. Osjetite se poraženim, pobijeđenim od strane nevidljivog neprijatelja. Osjetite vjetar koji puše u suprotnom smjeru, koji vas koči, ne dopušta da idete naprijed. I ne možete a da se ne osjetite tako malo, tako bespomoćno i poraženo. Jer u mojoj lijepoj Bosni i Hercegovini vrata koja otvorite svojim trudom, radom i znanjem, tako olako zatvori jedan vjetar podobnih koji odlučuju u vaše ime, a odluče uvijek protiv vas.

Sve što želite, što gradite sitnim koracima, ali teškim trudom i radom, tako lako, poput kule od pijeska, vjetar sruši. Jer ste mali, jer ste puki građanin, jer ne želite da se dijelite, jer ne pripadate niti jednoj političkoj stranci, jer sanjate slobodu, a živite u okovima. Na brdovitom Balkanu, mjestu gdje se snovi lakše ruše, nego što se sanjaju.

Ali ponekad se usudim sanjati. Usudim se sanjati život slobode, rušenje granica, paljenje okova, glasni smijeh bez onog “prisjest’ će ti”, posao kakav želim i život kakav zaslužujem. Vjetrenjače su tu. Neka ih. Snovi se daju ostvariti, pa i kada živite na brdovitom Balkanu.

#Sjašite


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist