Kako je prošao kamp Mediacentra na Jahorini?


Kao dio tima novinara, naravno amatera, odlučila sam samoinicijativno da se prijavim na kamp medijske pismenosti koji je organizovao Mediacentar s ciljem da naučim nešto novo i korisno za naš radiYo. Uzimajući u obzir da smo svaki dan provodili otprilike četiri sata na predavanjima i obukama, lako je zaključiti da se kamp ispostavio itekako produktivnim!

U sklopu projekta “Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru” koji Fondacija Mediacentar realizuje u partnerstvu sa Centrom za demokratizaciju “Naša zajednica” i Centrom za mlade “Kvart” uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, održan je četverodnevni kamp medijske pismenosti na Jahorini.

Organizatori našeg edukativnog druženja su nas odmah prvi dan dočekali sa pozitivnom energijom i osmijehom koji se mogao primjetiti i ispod obavezne maske na licu. Nakon što smo prošli osnovna pravila i tok predavnja za naredne dane, bacili smo se na posao.

Prvi dan kampa smo započeli sa malo teorije. Početna edukatorica sa kojom smo imali priliku razgovarati o medijskom okruženju u BiH bila je Anida Sokol, istraživačica i projektna koordinatorica Mediacentra Sarajevo. Zahvaljujući Anidinom predavanju dobili smo priliku da prvo ”sažvaćemo” temelje medijskog znanja poput vrsta medija u našoj državi, koliko ih i je i kako su regulisani, razlike između svih tih vrsta medija i sl.

Zatim nakon kratke pauze za ručak smo se vratili malo u prošlost. Kroz historiju naših medija i komparacije medija nekad i sad su nas poveli Dragan Golubović, voditelj digitalnog online arhiva INFOBIRO, zajedno sa doktoranticom na Odsjeku za žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Buljubašić Belmom. Kroz ovo interesantno predavanje sam dobila priliku da gledam na medije u Bosni i Hercegovini kroz dotada nepoznatu perspektivu. Pored same historije medija, imali smo priliku da dobijemo uvid u medijsko izvještavanje u toku rata, propagande, širenje lažnih informacija i manipulacije činjenicama kroz različite periode bh. novinarstva. Pri samom kraju prvog dana, mogli smo već da sami donosimo određene zaključke o trenutnoj situaciji u medijima kao i njihovim konzumantima tj. koliko se zapravo (nije) promijenila situacija.

Izvor: Mediacentar Sarajevo

Došao je drugi dan i nakon doručka smo svi sa uzbuđenjem i intrigom čekali predavanje. Priča o fact checkingu, lažnim vijestima i verifikaciji informacija je trajala taj dan četiri sata, ali nama se činilo isuviše kratko. Urednik portala Raskrinkavanje.ba, Emir Zulejhić, nas je kroz predavanje ali i interaktivne zadatke uvjerio o važnosti prepoznavanja lažnih vijesti i da uvijek provjeravamo ono što nam se plasira. Uz pomoć svih podijeljenih resursa, informacija i savjeta spremni smo da sada sami krenemo na sopstvenu misiju raskrinkavanja.

Izvor: Mediacentar Sarajevo

Treći dan je bio predviđen vizuelnim vrstama medija. Uz prezentaciju o osnovama fotografije sa fotografkinjom Sanjom Vrzić uvjerili smo se koliko je zapravo važno znati pravilno fotografisati u svrhu dokumentacije i/ili novinarskog izvještavanja. Mislim da bi se svi učesnici i učesnie složili sa mnom kada bih rekla da glavno lekcija koju smo naučili je da pravila postoji da se krše i da ih trebamo kršiti ukoliko znamo zašto to radimo. (Ovo se odnosi na fotografisanje naravno, ali lično mislim da možemo ovo upotrijebiti i u drugim sferama.) Nakon fotografije, ostatak trećeg dana smo zalutali u svijet pokretne slike. Mirza Ajnadžić je podijelio skroman dio svog znanja o kinematografiji i osnovama videoprodukcije sa nama. Pošto nas je naredni dan čekalo praktično primjenjivanje naučenog iz oblasti fotografije, a i zbog mjera prevencije i zaštite od virusa nismo se toliko posvetili ovoj temi koliko bi voljeli. Ali, željno iščekujemo druge prilike da kupimo znanje od profesionalaca poput Mirze!

Izvor: Mediacentar Sarajevo

Predzadnji dan smo radili svi punom parom. Dobili smo praktični zadatak da napravimo fotografiju na temu uticaja medija. Podijeljeni smo prvo u dvije grupe: pozitivni uticaji i negativni uticaji medija. Nakon što smo okvirno predstavili ideje koje želimo realizovati, brzo smo se svi bacili na posao. Bilo je interesantno gledati kako ostali tumače istu temu unutar grupe u kojoj sam ja bila, a još zanimljivije za vidjeti su bile slike suprotne grupe koja je u mojim očima radila mnogo teži posao pronalaženja ideja. Na kraju smo svi dali opise svojim slikama i predstavili ih ostatku ekipe.

Posljednji dan je bio kratak i sastojao se od našeg pakovanja, ali i ne manje važnog predavanja. Kao šlag na kraju smo se edukovali o tome kako da pravilno kao jedan mediji pričamo i uključujemo manjine u medijski prostor. Naša predavačica Marija Arnautović, novinarka sarajevskog biroa Radija Slobodna Evropa, je kroz diskusiju i stvarne primjere neprimjerenog novinarstva i novinarskog izvještavanja skrenula pažnu na važnost ove teme. Nismo ni svjesni koliko mediji utiču na mase, a samim time koliko mogu i da izbrišu i/ili u potpunosti uvrijede jednu manjinu. Zato je posao na novinarima i nama amaterima da pravilno izvještavamo o ljudima kojima je medijski prostor već niz godina nepostojeći.

S time bih i da završim svoje utiske o kampu. Uz svu edukaciju ostvarila sam divna poznanstva, prijateljstva i uspomene koje ću rado pamtiti. Preživjeli smo četiri dana pod maskama i uz socijalnu distancu, sve za luksuz informisanja i širenja naših profesionalnih vidika.

Ukoliko želite da se više informišete o kampu i samom Mediacentru, možete posjetiti ovaj link.

Izvor naslovne fotografije Mediacentar Sarajevo.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist