Zaposlen dok kažeš “stranka”


Sjede za stolom tri ako ništa prosječno pametna mozga. U najmanju ruku dovoljno pametna da shvate kad ih neko vuče za nos, da ih levati. I tako sjedeći na kafi pričaju o beznačajnim i svakodnevnim situacijama.

Brige oko posla donesoše politiku za sto, pa ona sebi privuče stolicu u želji da što duže sjedi s njima. Iako još na fakultetu, situacija u Bosni i Hercegovini navodi da se unaprijed brine o tome da li će se prvi dani poslije diplomiranja provesti na BIROu ili iza šanka nekog kafića.

Započinje jedan priču o sezonskom poslu i izjavljuje da on ima nekog, s kim je baš nedavno sasvim slučajno sjedio na kafi, baš kao i sad, i priča kako tom nekom liku kapaju dvije milje u džep. Kaže “Učlanio se u stranku.”

Treći gleda u nevjerici, prvo jer zna da ni jedan, ni drugi, a ni on sam nemaju pojma o politici osim da kažu “Sve je to zbog političara.”, a drugo jer ne podnosi te priče “Stranka te prati”. Nastavlja se priča u tom smjeru da je gospodin kojem kapaju dvije hiljade konvertibilnih maraka mjesečno u toj i toj stranci počeo kao osoba koja dijeli letke, pa je učestio na sastancima, svaki put prisutan na skupovima, i malo po malo posao po želji je njegov. Kaže može biti i tvoj, treba ići stopama tog “gospodina”.

“Da se idemo sutra učlaniti?”

S kakvim uzbuđenjem je ova priča ispričana, šok i nevjerica. Zamisli, sve što trebaš uraditi je pojaviti se na skupovima koje tvoja izabrana stranka organizuje, mahnuti iz mase čiki koji zapisuje prisustvo. Malo dijeliš letke, olovke, majice, upaljače dok se dokažeš i bum – zaposlen si.

Od nezaposlen do zaposlen dok kažeš “stranka”.

Ako ste se ikada nakon izbora pitali ZAŠTO i KAKO, ko je ovim ljudima dao glas, evo vam odgovora u ovoj priči osnovanoj na istinitom događaju vidite. Mislite starije je lahko ubijediti pričom, ali ZAŠTO mladi glasaju za puste laži, zato što je lakše biti zaposlen i glasati za pogrešne nego poslije izbora opet čekati poziv s BIROa.

Tužno je da se tako lako prodajemo, a u suprotnom smo prodani.

#sjašite


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist