Živo blato


Danas želim da pustim krik. Krik svoje duše, kojeg jedino u riječi znam pretvoriti. Jer moj glas ne može doprijeti do ušiju onih koji trebaju čuti. Čuti i postidjeti se. Možda ih moje riječi nekada pronađu. Pronađu i zabole. Kao što mene bole pola moga života, mene i sve one koji se usude biti drugačiji u društvu koje za drugačije ne zna.

Danas želim da vrištim na granice, one koje odvajaju ovu brdovitu zemlju od svega što u sebi krije nadu. Vrištim na njih, psujem ih i proklinjem. Te proklete granice koje su mi oduzele jedne ruke, jedan zagrljaj i poljubac u čelo. Nadu da će sve biti uredu. A kao da neće. Jer vaši najmiliji, umorni od apliciranja na silne oglase za posao, umorni od odbijenica, ignorisanja od strane poslodavaca, umorni od podobnih, su spakovali svoje kofere, raširili krila i odletiše. Odletiše u toplije krajeve. A vi ste ostali u ovom živom blatu od države, mašete im i želite sreću, a u duši vam se rupa stvara. I ljuti ste, poraženi, razočarani. Jer znate da je ova država mogla da im pruži bolje, da pruži vama bolje, ali neće. Šuti i trpi. Pušta da je rasparčaju na komade ovi grabežljivci kojima nikada nije dosta. Uvijek bi još i još. Zapošljavaju od reda do reda sve svoje. A moji neka pakuju kofera za tuđu zemlju da ih tuđe sunca grije. A mene nek moja Bosna grli kišom. Navikla sam više. I neće biti bolje. Zalud ja vrištim i ljutim se na granice koje ovu našu Bosnu i Hercegovinu okružuju, kad su pravi problem granice u našim glavama. Sve dok šutimo i trpimo biti nam bolje ne može.

Puštam krik, derem se, psujem i proklinjem ovo živo blato. Ovu ružnu državu u mojoj lijepoj zemlji. Ali zalud. Moj krik ne stiže daleko. Ne čuje se od tišine svih onih koji se boje da govore, da čine, da mijenjaju.

#Sjašite


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist