Revolucija mira


Mnogo je toga lošeg u ovom svijetu. Toliko tužnih sudbina i još tužnijih života, začaranog kruga prepunog nepravdi, obojenog primitivizma, i razočarenja koje se produbljuje iz dana u dan. Koliko samo stvari bi se moglo promijeniti pa da se kockice poslože i da život u ovoj brdovitoj zemlji počne ličiti na nešto? Mnogo toga, ali zalud kad smo obavijeni valom tišine i nadom beznađa.

Ali u meni ta prkosna mladalačka krv ne staje, pulsira i tjera me da ne odustajem. Ne da mi ni da pomislim na pakovanje kofera i na let ka drugim nadama. Jer ovo srce jedne dvadesetogodišnjakinje kao da zna kucati punom parom samo u ovoj brdovitoj zemlji.

U brdovitoj zemlji koja me ponekad ne mazi, zatvara mi vrata prilika pred očima, lupi mi šamar realnosti kad počnem da sanjam, onaj najjači i najiskreniji. Pokaže mi da živim na tlu na kojem samo krvlju i znojem možeš da ostvariš iole stabilan život. Stabilan život s dva kredita, kojeg otplaćuješ cijeli život lomeći leđa kod privatnika. Ali moraš, jer drugog načina nema za prividnu stabilnost. U ovoj brdovitoj zemlji stvari nikada nisu bile sjajne, krvlju uprljane podjele, nacionalizam upakovan u patriotizam, i toliko još stvari koje koče i čine ovu zemlju, zemljom bez nade.

Ali ta mladalačka krv mi ne dopušta da pomislim o bilo kojoj drugoj zemlji, kao zemlji koja bi mogla biti moja. Tjera me da ne odustajem od borbi, borbi sa vjetrenjačama, borbi sa primitivnim ljudima, sa zatvorenim vratima. Jer i kada vjetar zatvori vrata prilika pred mojim očima ja moram naučiti da ih iznova otvorim. Jedino tako se može opstati u ovoj brdovitoj zemlji, koja ne mazi i ne pazi. Ali ponekad te pogleda onim majčinim očima punim toplote i mira, i u tim momentima znate da odustajanje nikada ne smije biti opcija.

#Sjašite


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist