Koncertom Dizeštata finalizovan projekat Pollution Revolution


U mjesecu februaru, 30 mladih iz Zenice i okoline, započelo je projekat Pollution Revolution trodnevnim kampom na Humu u blizini Zenice. Kroz praktični rad na kampu, učesnici su upoznati sa osnovama radijskog novinarstva, pisanja članaka na web portalu, te osnovama snimanja, montiranja i produkcije video sadržaja. Pored usvajanja novih vještina, u fokusu je bio i timski rad i povezivanje grupe. Tada smo rekli da je Pollution Revolution pokrenuo revoluciju dobrih ideja.

Nakon povratka sa kampa, učesnici su počeli svoj rad u timovima, osmišljavanje i snimanje prvih emisija i organizovanje prvih događaja. Za neke učesnike, to su bili prvi koraci, prvi napisani članak, prvi kontaktirani gost i realizovan intervju, prvi susret sa montiranjem, te prva prilika da organizuju nešto u svom gradu.

YouTube: Active Zenica

Naše slušatelje, gledatelje i čitatelje smo upoznali sa turizmom u Bosni i Hercegovini, kulturno-historijskim znamenitostima Zenice, stereotipima koje prate ženu u svijetu robotike, ekologiji,  borbi sa stresom i nesanicom. Razgovarali smo i o umjetnosti, kako onoj tradicionalnoj, tako i modernoj, o poeziji, uličnoj umjetnosti i grafitima. Pričali smo o nezaposlenosti, prekvalifikaciji, ali i pozitivnim Start Up pričama.

Neposredno prije početka cijelog haosa sa pandemijom koronavirusa, organizovali smo 2 eventa tokom kojih smo pažnju posvetili mladim neafirmisanim umjetnicima i muzičarima, na književnoj večeri na kojoj su nam se predstavili autori magazina za promociju filozofije, kulture i umjetnosti „Dunjalučar“, ali i mladi muzičari uz koje smo uživali na Jam Sessionu.

YouTube: Active Zenica

Onda su nastupile restriktivne mjere i spriječile nas u organizovanju događaja, ali nas nisu spriječile da i dalje smišljamo nove ideje, kontaktiramo goste, snimamo emisije, pišemo članke  i učimo jedni od drugih i funkcionišemo na jedan potpuno novi način.

U mjesecu junu, ekipa RadiYa Active ponovo je počela sa organizovanjem događaja: Active kurs fotografije, Zanat fest , Post-Čimburijada, Tour de Zenica, Active Quiz Night, Jazz Night, RadiYo na nogama, panel diskusija o životu i izazovima paraplegičara u BiH, panel diskusija o položaju Roma u bh. društvu, kao i događaj „Diplomirani šta god“ na kojem smo pričali o nemogućnosti pronalaska posla u struci.

Kroz ove događaje, mladima željnih društvenih i kulturnih događaja u njihovom gradu, pružili smo priliku da posjete neke, da uživaju u njima, nauče nešto novo, druže se sa vršnjacima, ali i međusobno razmijene mišljenja sa drugima i govore o bitnim temama.

Na kraju smo ipak, uz poštivanje epidemioloških mjera, uspjeli realizovati predviđenih svih 12 evenata u Zenici.

Kao i na kraju svake lijepe priče, i ovog puta smo upriličili adekvatnu završnicu.

Na finalnom događaju prezentovani su rezultati projekta, te izložene fotografije učesnika Active kursa fotografije.

U utorak 25.08., sa početkom od 19:00h održan je online koncert grupe Dizeštat, kao i njihovo gostovanje na RadiYu Active. Gostovanje repera Stoposto, Black Beriza i Geke, ujedinjenih pod imenom „Dizeštat“, kao i sam koncert, naši gledatelji i slušatelji mogli su pratiti putem live streama, a ukoliko ste propustili, koncert možete pronaći na našem YouTube kanalu- Active Zenica.

YouTube: Active Zenica

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist