Omladinski interetnički festival kratkih društveno angažovanih filmova


Prije nekoliko mjeseci je počeo rad na projektu kratkih, društveno angažovanim filmovima. Učesnici projekta, iz različitih lokalnih i društvenih zajednica, su dobili priliku pokazati svoju kreativnost. Mladi iz Jajca, Livna, Srebrenice, Srebrenika i Zenice su tu kreativnost izražavali kroz pisanje scenarija, režiju i glumu. Osim toga, u filmovima koje su kreirali, su predstavili po jedan društveni problem koji je zastupljen upravo u njihovim zajednicama.

Na vrhuncu projekta se realizovao i putujući festival na kojem se prikazuju svi filmovi na kojima su ovi mladi ljudi radili. Prvi grad koji je festival posjetio je Zenica. Jučer su se, u hotelu Biss Zenica, skupili učesnici projekta koji su prisustvovali zvaničnoj premijeri filmova koje su kreirali. Zbog pandemije corona virusa, festival je zatvoren za javnost.

Festival u Zenici

“Danas smo u Zenici s namjerom da organizujemo putujući festival pod imenom ‘Naš glas’. Prikazaćemo pedeset filmova koje su realizovali mladi producenti, a koji govore o problemima i potrebama mladih širom BiH. Tijekom današnjeg festivalskog dana imali smo priliku da obiđemo Zenicu, upoznamo se s njenim znamenitostima, a pored toga imamo i prezentaciju svih filmova. Naravno nakog svega slijedi neformalno druženje i međusobno upoznavanje”, rekao je Jesenko Osmanagić, iz Fondacije za kreativni razvoj.

Mario Jelović iz Livna se u svom filmu osvrnuo na dostupnost kvalitetnih instrumenata pojedincima: “Mislim da je ovaj festival nešto što će pomoći ne samo meni i ostalim učesnicima, nego i onima na koje se problemi, obrađeni u njima, odnose.”

“Moj film nosi naziv ‘Šta želiš u budućnosti?’. Govori o pasivnosti mladih koja je vjerovatno zastupljena , ne samo kod nas već i u drugim zajednicama. Ovaj festival bi trebao imati utjecaj na mlade ljude i zato je bitan. Nadam se da će donijeti neke promjene u našem društvu”, kaže Alen Alajbegović iz Srebrenika.

I Sadin Glamočić iz Jajca je posjetio Zenicu kroz ovaj projekat: “U svom filmu sam pokušao prikazati jednog klasičnog Bosanca i njegove probleme. Smatram da je ovaj festival dobar za nas i sve mlade koji žele da upoznaju druge mlade i njihove probleme.”

Ako želite pogledati filmove, možete ih pronaći na LINKU.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist