Priče iz rasklimanih autobusa


Neki dan sjedim u busu, kojem svaki sekund prijeti raspad, dok tandara pokušavajući izbjeći svaku rupu na cesti, kojih hvala Bogu ima i previše. Ali nisu ovdje u pitanju ceste pune rupa. Rupa koje samo simboliziraju naše društvo i naš prkosnoveni sistem. Rupe beznađa. Ali nije to ono o čemu želim da pričam i vrištim u ovom tekstu. Ne, u ovom tekstu želim da s vama podijelim priču iz rasklimanog busa. Priču koja je učinila da kroz mene prođu trnci, obuzme me ljutnja, ali i tuga, i da me po ko zna koji put udari spoznaja da država u kojoj mi živimo je samo banana state.

U tom rasklimanom autobusu, ispred mene su sjedile dvije starije žene. Žene na kojima se vidjelo da iza sebe vuku cijeli život pun trnja i borbi. I kroz njihov razgovor, do mojih ušiju je došla priča o sinu jedne od tih žena. Njen drhtavi glas pun sjete i čežnje je bilo toliko tih, a toliko daleko je odjekivao, dok je pričala kako sina nije vidjela više od tri mjeseca. U Sloveniji je, radi na građevini. Završio Mašinski fakultet, godinu i više predavao na razne oglase, tražio ali nikada nije našao posao približan njegovoj struci, za koju je toliko truda, vremena i znanja uložio. Na koncu je spakovao kofere i otišao preko granice, radeći nešto deseto ali imajući dinar u svom džepu.

Tog dana, u tom rasklimanom autobusu, čula sam životnu priču mladića kojeg nikad nisam upoznala, niti ću vjerovatno. Priču još jednog mladića kojeg je ova država otjerala. A koliko se samo takvih priča krije u rasklimanim autobusima naše države. Koliko samo majki drhtavim glasom pričaju o svojoj djeci, dok su im duše pune čežnje i tuge. Živote, pogrešna stanico.

A možda da su se učlanili u kojekakvu stranku, danas ih ima koliko ti duša poželi. Možda da su postali dupelizači, možda bi ih i zapala nekakva fotelja, pristojan posao sa platom od nekoliko hiljada, stabilnost u džepu. Možda da su samo prodali svoju dušu ovom vragu koji je već odavno odnio šalu. Ko će znati. Ali sve više mi se čini da je to jedini način da se u ovoj državi ostane, a u isto vrijeme i opstane. Proklet bio takav način!

#Sjašite


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist