Iz ugla BMK: Belma Kobaš


Budi Muško Klub je već poznata grupa mladih ljudi u Zenici. Djeluje u Udruženju za brigu i opšta prava djece (ili kako mnogi članovi kažu: „U našoj organizaciji.“) od aprila, 2019. godine i broji oko 30+ aktivnih članova. Kao aktivnost projekta Young Men Initiative, prepoznatljiv je kao jedan od aktivnih grupa našeg Udruženja i naše Zenice.

Da Zenica postaje grad aktivizma, svjedoci su mladi ljudi. U narednom periodu Vam donosimo nekoliko svjedoka aktivizma i samo nekoliko pozitivnih priča, upravo iz Budi Muško Kluba, koji je inicijator mnogih promjena u lokalnoj zajednici.

Jedan od pozitivnih primjera je i Kobaš Belma, učenica IV razreda Ekonomske škole u Zenici, članica nevladinih organizacija, kao što su Naša djeca Zenica, IOM i Merhament.

Belma kaže da je tip osobe koja teži ka balansu, zlatnoj sredini i napretku vezanom za psihičke,fizičke  sposobnosti. Relativista.

Tražim da iskoristim znanje koje pokupim iz prednosti kao i iz nedostataka. Pokušavam da sagledam situaciju, okolnosti iz više perspektiva i na osnovu tih različitih uvida napravim zaključak ka daljem djelovanju.

Naša Belma je članica i vršnjačka edukatorica našeg Budi Muško Kluba, koja teži ka zlatnoj sredini i dovodi ovaj nered u red i mir aktivnim djelovanjem u zajednici.

Najdraže mi je učestvovati u humanitarnim akcijama, aktivnostima, volonterizmu vezanim za rad s socijalno ugroženim osobama. Mada uvijek imam želju da idem na različite putanje i spoznam za šta sam sve sposobna. Da li je u rad pozorištu ili konobarisanje… Trudim se da moje riječi pređu u djela. Ne vidim kraj pri izgradnji već samo više mogućnosti i novog iskustva.

Postavili smo nekoliko pitanja naših nekoliko pozitivnih primjera Budi Muško Kluba. U nastavku možete vidjeti njihove odgovore.

1. Ko/Šta je bio tvoj prvi doticaj sa grupom Budi Muško Klub?

Prvi put je bilo zahvaljujući ljudima koje sam upoznala na Marčelovom koncertu koji je organizovan 2019. Bilo je divno iskustvo koje mi je dalo povod da istrazim više o klubu.

2. Koji su tvoji prvi utisci sa tvog prvog sastanka Budi Muško Kluba, na kojem si učestvovala? Da li je to bilo onako, kako si zamišljao/la?

Došla sam bez nekih očekivanja s ciljem da se prepustim svime što klub pruža. I ubrzo sam uvidjela potencijal i mnoštvo prednosti koje pruža klub. Bilo za aktivnosti, iskustvo kao i članove.

3. Šta znači „biti muško“ u jednom Budi Muško Klubu? Šta znači „biti muško“ van Budi Muško Kluba?

Znači razumijevanje, poštovanje i ravnopravnost. U suštini da smo ljudska bića. Da se susrećemo s raznim preprekama, ali da je i do nas da nađemo načine kako ćemo prijeći preko njih. Budemo svjesni  ograničenja kao i mogućnosti ka prelasku preko, poviš, pored, ispod. Budi muško nije ograničena definicija. Nije vezano samo za spol već i za karakter,djelovanje.

4. Šta misliš, da li ste uspjeli promijeniti bar jedan pogled na svijet, vi kao grupa?

Da, jesmo. U toku konverzacije s članovima kao i s drugima van organizacije. Shvatila koliko sam sama imala promjenu sopstvenog pogleda na određene stvari kao i koliko su ostali, što mi je pomoglo da dijelim i sa drugima. I nije ostalo besmisleno i bez ikakvog utjecaja.

5. Da li možeš da izdvojiš neki highlight BMK-a od početka tvog djelovanja u Budi Muško Klubu do danas?

Suradnja je meni highlight. U periodu gdje ima dosta izdvajanja. Ovdje sam uvidjela suradnju i podršku koju pružaju članovi jedni drugima. Zajedno i postepeno idemo korak po korak.  Kao i ta mogućnost da budem izložena različitim pogledima koji mi pomažu da bolje korigujem u raznovrsnim situacijama kao i da bolje razumijem.

6. Koja su zdrava ponašanja, stilove i navike, koje preporučuješ mladima?

Preporučujem da slušaju jedni druge kao i da pokušaju razumijeti osobu/be koju/je slušaju. Da idu postepeno svojim tempom i da dozvole sebi da griješe i da uče. Da budu iskreni i da pružaju podršku jedni drugima kao što bi sebi. Da ne zaborave sebe i svoju vrijednost kao i vrijednost drugih. Da poštuju sebe i druge. Da predahnu, ali da i pokušaju opet se vratit nazad na put kojih ih vodi ka sopstvenim ambicijama. Da uzmu ponešto iz prednosti kao i iz nedostataka. Da se ne boje biti direktni i iskreni.

I naravno da uživaju

7. Da li smatraš za sebe da si „aktivan član društva“ obzirom da si član Kluba, ili to znači nešto drugo za tebe?

Imam na umu sve što sam postigla samim tim što sam riječi pretvorila u djela. Pokrenula se i uvela barem neku vrstu promjene.

8. Da li si stekao prijateljstva i poznanstva u Budi Muško Klubu?

Da, jesam. Znam, samim time što mi iskren osmijeh na licu bude kada vidim te ljude.

9. Da li je Zenica postala grad aktivizma? Zašto da/ne?

Ide ka tome. Ne bi rekla da je postala, ali ni da nije. Mada s obzirom na dešavanja bilo da su zabavna ili edukativna daje dokaz da se pojedinci bude i trude za promjenu.

10. Koje su, po tebi, najbitnije teme, kojima se bavite u Budi Muško Klubu, a koje su nedovoljno obrađene kroz školski sistem?

Teme koje su priložene danas. Kao razogovor o drogi. U školama učimo da je to loše bez opširnijeg objašnjenja. Objašnjenja koje bi pružila možda bolji uvid ka onome što se uzima, konzumira itd.. Da se pokaže važnost, a ne samo zabrana. Teme koje su crnilo mnogima, ali su vezane za sadašnja dešavanja. Nije besmisleno, već direktan prikaz rizika. Kao i teme o diskriminaciji, rasizmu. Sve, što i o čemu se direktno treba razgovarati bez okolišavanja.

cof

Ukoliko želite biti dio pozitivne priče poznatog kluba u Zenici, koji promoviše zdrave životne stilove i ponašanja i žive život punim plućima, i kojeg čine mladi, koji uvijek imaju otvorena vrata za transfer znanja i pozitivne energije, na pravom ste mjestu. Budi dio promjene u svojoj lokalnoj zajednici i priključi se Budi Muško Klubu.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist