Iz ugla BMK: Harun Agić


Član koji prati rad i dio je priče Budi Muško Kluba u Zenici od samog početka, od nastajanja grupe u Zenici je devetnaestogodišnji Harun Agić, bivši učenik Srednje medicinske škole u Zenici, a i kako smo čuli, odlikaš. Obzirom da Budi Muško Klub promoviše zdrave životne stilove i ponašanja, te konstantno razgovara o temama zdravlja, (ne)ravnopravnosti, logičan slijed događaja jeste i da nam se priključi neko kao Harun, koji planira upisati Medicinski fakultet i raditi kao ljekar, samim tim ostvariti svoj životni cilj pomagajući ljudima, čineći to u svojoj mladosti, kao što čini kroz Udruženje Naša djeca Zenica.

Harun je jedan od prvih članova Kluba, koji ima malo drugačiju priču uključivanja u aktivnosti Kluba nego ostali – uključio se dosta ranije, još 2018. godine u priče Budi Muško Klubova u Bosni i Hercegovini, a od 2019. zvaničmp je dio Budi Muško Kluba u Udruženju Naša djeca u Zenici.

1. Ko/Šta je bio tvoj prvi doticaj sa grupom Budi Muško Klub?

Moj prvi doticaj sa grupom Budi Muško Klubom bio je još u drugom razredu, prije dvije i po godine. Na času Socijalne medicine kod prof. Nedžade Alispahić – Čabaravdić, aktuelnog pomoćnika direktora JU Medicinske škole u Zenici, koja je ujedno vodila i školsku sekciju „Javno zdravstvo“, došli smo u suradnju sa Asocijacijom XY Sarajevo te njihovim grupama BMK i FKT Cure Sarajevo i njihovim kooridinatorom Amerom Džekmanom. Prvi seminar koji smo imali u svrhu sticanja vještina međuvršnjačkog edukatora održan je u oktobru 2018. godine u Hotelu „Zenica“, čime smo moje kolege i ja, kojih je u to vrijeme bilo 22, prošli trodnevnu edukaciju i stekli osnovna znanja o međuvršnjačkoj edukaciji. U aprilu 2019. godine dolazimo u zeničko Udruženje za brigu i opšta prava djece “Naša djeca” Zenica.

2. Koji su tvoji prvi utisci sa tvog prvog sastanka Budi Muško Kluba, na kojem si učestvovao/la? Da li je to bilo onako, kako si zamišljao/la?

Kao osoba koja učestvuje od samog početka i formiranja Budi Muško Kluba u Zenici, osjećam se ispunjenim i zadovoljnim. Rad kroz ovu organizaciju donio mi je velika poznanstva sa vršnjacima te mnogim ljudima koji već godinama rade u nevladinim organizacijama. Prvi aprilski sastanci iz 2019. godine su bili ispunjeni raznim idejama i aktivnostima te radom na samom formiranju kluba.

3. Šta znači „biti muško“ u jednom Budi Muško Klubu? Šta znači „biti muško“ van Budi Muško Kluba?

Biti muško, kako u našem društvu tako i u našem klubu, predstavlja veliki uspjeh i veliku čast, s obzirom šta nosi veliku odgovornost. Biti odgovoran znači biti savjestna osoba, koji po svim moralnim i društvenim zakonima je emancipovana i svjesna bremena koje nosi. Biti muško ne odnosi se na rodnu pripadnost, već to je osoba bilo muškog ili ženskog spola koja ima jasno definisano mišljenje o muško-ženskom odnosu, šta znači muškost kao osobina, kako u fizičkom tako i u psihosocijalnom smislu. Postoje razne kontraverzne ideje i teorije o muškarcu i ženi i njihovim položajima u društvu. Naš osnovni cilj je pružiti jednaka prava i srušiti stereotipe koji postoje i koji su u dobroj mjeri ukorijenjeni u dio našeg društva.

4. Šta misliš, da li ste uspjeli promijeniti bar jedan pogled na svijet, vi kao grupa?

Naš rad i angažman sam govori o tome kako i koliko te na koji način smo postigli različite ciljeve kroz niz naših aktivnosti i radionica koje smo sproveli tokom ove dvije i po godine postojanja u Gradu Zenici.

5. Da li možeš da izdvojiš neki highlight BMK-a od početka tvog djelovanja u Budi Muško Klubu do danas?

Kao highlight bih izdvojio trodnevnu obuku za vršnjačke edukatore koje je vodio Amer Džekman , na radionicama smo se fokusirali na razliku između pojmova roda i spola, vrstama nasilja, i mnoge druge teme. Sami početak je uvijek najupečatljiviji, pogotovo kada si dio svega toga.

6. Koja su zdrava ponašanja, stilove i navike, koje preporučuješ mladima?

Zdrava ponašanja potrebno je svaki čovjek odrediti s obzirom na svoje mogućnosti, potrebe i vrijeme koje ima na raspolaganju. Najvažnija stvar u svemu je da zdravlje je dragulj u kruni svakog mladog čovjeka, te potrebno je ga čuvati i unaprijediti na različite načine, od redovne tjelovježbe, preko pravilne ishrane do bavljenja nekim sportom ili hobijem, kao i očuvanje i unaprijeđenje intelekta kroz učenje, rad sa drugim ljudima kao društeno-aktivni član društva.

7. Da li smatraš za sebe da si „aktivan član društva“ obzirom da si član Kluba, ili to znači nešto drugo za tebe?

Da, smatram se aktivnim članom društva jer sam redovni član Budi Muško Kluba i aktivno pratim dešavanja u društvu, kako u političkom tako i u socijalnom pogledu. Smatram da rad kroz organizacije doprisnosi slobodarskom razvoju društva u svakom smislu. Čak šta više, smatram da današnja omladina je krenula putem zablude i užitka, umjesto putem znanja, uspjeha i napretka, te u takvim okolnostima potrebno je aktivirati što veći broj ljudi kako bi postigli bolji i jasniji efekat u društvu, jer samo na taj način zagarantivan je uspjeh cjelokupnog društva u cjelosti.

8. Da li si stekao prijateljstva i poznanstva u Budi Muško Klubu?

Upoznao sam mnoge osobe, koje su pune entuzijazma i želje za boljem sutra i kroz rad osjećam se ponosnim na sebe kako sam postao dio ove priče.

9. Da li je Zenica postala grad aktivizma? Zašto da/ne?

Zenica postaje grad aktivizma ali za to je potrebno vrijeme i ulaganje. Vrijeme kako bi sve ideje koje su skrivene u našim mlađim sugrađanima, koji bi trebali postati aktivni dio društva i opravdaju epitet „temelja društva“, što nažalost i dan danas nije. Tu je potrebna aktivna borba i ujedinjenost kako bi se čuo glas mladih. Ulaganja koja su u zadnje vrijeme učestala kako od strane lokalnih tako i od strane vanjskih investitora su potrebna za ostvarenje raznih ideja koje bi mladi ujedinjeni s jedno definisanim ciljevima mogli zajedno ostvariti. Moj odgovor nije niti da niti ne, s obzirom da se nalazimo u jednoj transformaciji koja je potrebna ovom gradu i ovom društvu i samo sa jasno definisanim ciljevima i idejama te ujedinjenom mladosti možemo postignuti zamišljeno.

10. Koje su, po tebi, najbitnije teme, kojima se bavite u Budi Muško Klubu, a koje su nedovoljno obrađene kroz školski sistem (npr. kontracepcija, štetnost duhana, droga itd.)?

Sve pomenute teme nisu zastupljenje u obrazovnom sistemu, nažalost.  Ali se često vezuju s obzirom da veliki dio mladih često se upuštaju u čari današnjice i često dolazi do kobnih posljedica kao što su sterilitet, neželjena trudnoća ili ovisnost kao psihijatrijska bolest. Mladi su na ivici provalije koja donosi ili uspjeh i sreću ili moralni, socijalni i društveni pad i nesreću. Zato, za kraj moja poruka mladima, izaberite put čiji tok neće ugroziti vaš cjelokupni životni put i učiniti vas lekcijskim primjerima koji neće biti prihvaćeni od velikog dijela društva i čuvajte zdravlje i ne dozolite da vas starost pita gdje vam je ostala mladost!

Ukoliko želite biti dio pozitivne priče poznatog kluba u Zenici, koji promoviše zdrave životne stilove i ponašanja i žive život punim plućima, i kojeg čine mladi, koji uvijek imaju otvorena vrata za transfer znanja i pozitivne energije, na pravom ste mjestu. Budi dio promjene u svojoj lokalnoj zajednici i priključi se Budi Muško Klubu.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist