Iz ugla BMK: Adna Agičević


Na ovom portalu ste sigurno čuli dobro poznato ime i prezime, koje kruži tako od portala do portala kao osoba, koja je dio mnogih priča. Adna Agičević, odlična učenica JU Prve gimnazije u Zenici, ljubitelj volontiranja i aktivizma je danas tema naše priče. Od 2017. godine je članica Udruženja Naša djeca Zenica, kada se uključila u rad Dječijeg parlamenta, kada je započela nizanje pozitivnih primjera u zajednici. Timeline Adne je zaista šaren – nakon odlučujuće 2017. godine, 2018. počinje svoju priču i na prvom bh community radiju – Radiyo Active Zenica, a početkom 2019. vodi i uređuje svoju emisiju. Šah, kaže Adna, igra od svoje 12. godine, te mislimo kako joj je dobar potez bio i uključenje u Budi Muško Klub u junu ove godine. Adna voli da čita knjige i voziti bicikl – dakle živi zdravo.

Adna je svoj potez ulaska u Budi Muško Klub učinila nedavno, i odmah postala jedan od više od 30 pozitivnih priča Budi Muško Kluba i Udruženja Naša djeca Zenica. A, koliko nam govore sve pozitivne priče, u Našoj djeci u Zenici, naša djeca zaista imaju o čemu da pričaju.

A naša Adna nam je dala vrlo kvalitetne odgovore na naša pitanja.

1. Ko/Šta je bio tvoj prvi doticaj sa grupom Budi Muško Klub?

Edukacije za vršnjačke edukatore, održane krajem juna ove godine u prostorijam Udruženja „Naša djeca“ Zenica, su bile moj prvi doticaj sa ovom divnom grupom Budi Muško Kluba iz Zenice.

2. Koji su tvoji prvi utisci sa tvog prvog sastanka Budi Muško Kluba, na kojem si učestvovao/la? Da li je to bilo onako, kako si zamišljao/la?

Moja očekivanja su bila i više nego nadmašena. Ako mogu, krenula bih od same koordinatorice te grupe, Emine Horić, koja svoj posao obavlja na profesionalnom nivou. Emina zrači pozitivnom energijom i širi ljubav gdje god da se pojavi, a svoje znanje sa nama nesebično dijeli. Kada je riječ o članovima grupe, imam samo riječi hvale. Članovi su stvarno super, sa radošću su se upoznali sa mnom i na prvu smo kliknuli. Sve u svemu, taj prvi sastanak BMK mi je popravio dan, kao i svaki sljedeći.

3. Šta znači „biti muško“ u jednom Budi Muško Klubu? Šta znači „biti muško“ van Budi Muško Kluba?

„Biti muško“ u jednom BMK znači promovisati zdrave životne stilove i pronalaziti nenasilne načine za rješavanje konflikata među vršnjacima, a van Kluba, znači isto, samo biti spreman preuzeti odgovornost da ljudima pokažeš kako se konflikt može riješiti bez nasilja ili ih upoznati sa nekim zdravim načinima življenja.“

4. Šta misliš, da li ste uspjeli promijeniti bar jedan pogled na svijet, vi kao grupa?

Naravno da jesmo. Konstantno naša djelovanja u zajednici dijelimo sa sugrađanima, pogotovo na društvenim mrežama i tako im dajemo pozitivan primjer da možemo biti promjena. Sama činjenica da na svakom sastanku dobijemo jednog ili više novih članova potvrđuje da nešto radimo kako treba i da mladi to prepoznaju, te ostaju zajedno sa nama da mijenjamo pogled na svijet.

5. Da li možeš da izdvojiš neki highlight BMK-a od početka tvog djelovanja u Budi Muško Klubu do danas?

Za mene je to jedno naše druženje u selu Crnile na Teambuildingu i radionica na istom mjestu. Zajedno smo otišli na to mjesto gdje smo uživali u pogledu na Zenicu, uživajući i stvarajući nove uspomene. Nakon toga smo bili podijeljeni u tri grupe i imali smo zadatak da napravimo predmet koji bi bio društevno koristan, a od materijala smo imali papir, ljepilo, mobitel (koji nije radio), koji marker i konopac. Emina nas je time natjerala da uključimo mozak i probudimo svoju kreativnost, a to je sve utjecalo da se kao grupa zbližimo i radimo na poboljšanju samog tima. Nakon radionice, otišlo smo zajedno u kafić gdje smo nastavili naše druženje. Smatram da je taj sastanak znatno uticao na naš međusobni odnos, više smo se zbližili i upoznali.

6. Koja su zdrava ponašanja, stilove i navike, koje preporučuješ mladima?

Preporučujem da radite na sebi, da postane pozitivan primjer zajednici i da zapamtite da šta god da radite – radite sebi. Trudite se da njegujete svoj um, dušu i tijelo pozitivnim stvarima. Radite ono što volite i uživajte u tome, bavite se sportom, družite se sa pravim ljudima, svirajte, pjevajte i igrajte se. Pazite na riječi koje izgovarate, jer nikada ne znate kome možete biti motivacija ili ipak koga možete povrijediti. Slušajte druge, jer od svakoga možete nešto naučiti. Nemojte se baviti negativnim stvarima i širiti takvu energiju, trudite se u svemu vidjeti dobro i budite promjena koju želite vidjeti u svijetu.

7. Da li smatraš za sebe da si „aktivan član društva“ obzirom da si član Kluba, ili to znači nešto drugo za tebe?

Da, smatram da sam prilično „aktivna“ članica društva, s obzirom na to da izdvajam svoje vrijeme, kako bih radila na poboljašnju zajednice, ali i na sebi. Vjerujem da možemo dosta toga promijeniti ako se aktiviramo i da promjena kreće od nas samih.

8. Da li si stekao prijateljstva i poznanstva u Budi Muško Klubu?

Naravno, neke članove sam poznavala otprije, a dosta sam ih upoznala i na sastancima i jako mi je drago zbog toga.

9. Da li je Zenica postala grad aktivizma? Zašto da/ne?

Smatram da polagano postaje, jer svaki dan sve više i više mladih prepoznaju naš rad i postaju dio nas.  Naravno, još uvijek je dosta mladih koji ne rade ništa za svoju zajednicu, ali vjerujem da će se to ubrzo promijeniti i da će Zenica imati mlade koji se bore za bolje sutra.

10. Koje su, po tebi, najbitnije teme, kojima se bavite u Budi Muško Klubu, a koje su nedovoljno obrađene kroz školski sistem (npr. kontracepcija, štetnost duhana, droga itd.)?

Sve teme o kojima smo se bavili u BMK su jako bitne a to je zato što ni jedna od njih nije obrađena kroz školski sistem. Ali mogu izdvojiti teme o štetnosti duhana i droge jer su jako bitne i važno je da o tome sve više pričamo.


Ukoliko želite biti dio pozitivne priče poznatog kluba u Zenici, koji promoviše zdrave životne stilove i ponašanja i žive život punim plućima, i kojeg čine mladi, koji uvijek imaju otvorena vrata za transfer znanja i pozitivne energije, na pravom ste mjestu. Budi dio promjene u svojoj lokalnoj zajednici i priključi se Budi Muško Klubu.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist