Iz ugla BMK: Lamija Čolaković


U Budi Muško Klubu Zenica, članovi se ne dijele sigurno. Ali imamo i onih koji su sa nama od samog početka, a i one, koji su uključeni malo kasnije. Ali zasigurno svaki od članova čine i dušu i srce Budi Muško Kluba. Dijelom duša dijelom srce Budi Muško Kluba Zenica je i naša osamnaestogodišnja Lamija Čolaković, učenica IV razreda JU Prve gimnazije u Zenici. Da promoviše zdravlje, govori nam činjenica da Lamija već duži niz godina trenira odbojku i uspješno odrađuje sve svoje školske, kao i izvannastavne aktivnosti.

Naša pozitivna priča (a kada kažemo “naša”, mislimo na naša pozitivna priča našega grada) dijeli sa svima svoja prva iskustva u klubu.

1. Ko/Šta je bio tvoj prvi doticaj sa grupom Budi Muško Klub?

Moj prvi doticaj sa Budi Muško Klub je bila upravo ta želja za aktivizmom i volontiranjem, da bi naš svijet bio bolje mjesto za mlade ljude pa sam na prijedlog  moje drage prijateljice Jasmine odlučila da se priključim ovom klubu.

2. Koji su tvoji prvi utisci sa tvog prvog sastanka Budi Muško Kluba, na kojem si učestvovao/la? Da li je to bilo onako, kako si zamišljao/la?

Zapravo ispostavilo se da je to i više nego šta sam zamišljala jer ovi grupu čine ljudi sa kojima se može pričati o svim temama i sa kojima nikad nije dosadno.

3. Šta znači „biti muško“ u jednom Budi Muško Klubu? Šta znači „biti muško“ van Budi Muško Kluba?

Za mene “biti muško” u jednom Budi Muško Klubu znači otvoreno reći ono što mislimo i podstaći i naše vršnjake da to isto čine. Također smatram da bi to trebala biti definicija  i van Budi Muško Kluba.

4. Šta misliš, da li ste uspjeli promijeniti bar jedan pogled na svijet, vi kao grupa?

Mislim da smo uspjeli jer su naše ideje isplovile i na društvene mreže tako da smo dostupni i cijelom svijetu.

5. Da li možeš da izdvojiš neki highlight BMK-a od početka tvog djelovanja u Budi Muško Klubu do danas?

Definitivno highlight BMK-a za mene je kada smo posjetili brdo Crnile i tamo imali razne igre i druženja. Naš Teambuilding

6. Koja su zdrava ponašanja, stilove i navike, koje preporučuješ mladima?

Definitivno preporučujem zdravu ishranu, što više pješačenja i bavljenje sportom  ukoliko ste u mogućnosti ali ono, po meni najvažnije jeste  pozitivno razmišljanje jer pozitivne misli znatno utiču na naš život.

7. Da li smatraš za sebe da si „aktivan član društva“ obzirom da si član Kluba, ili to znači nešto drugo za tebe?

Za mene “aktivan član društva” predstavlja redovan dolazak na sastanke i iznošenje argumenata u skladu sa datom temom. Zasad to ispunjavam jer kao što sam ranije rekla mnogo volim što sam u ovakvom društvu.

8. Da li si stekao prijateljstva i poznanstva u Budi Muško Klubu?

Naravno da jesam, jer svaki zadatak ekipa učini zabavnim i opuštenim.

9. Da li je Zenica postala grad aktivizma? Zašto da/ne?

Smatram da Zenica jeste postala grad aktivizma zato što postoje još mnoge organizacije za mlade koji mogu da promijene svijet nabolje.

10. Koje su, po tebi, najbitnije teme, kojima se bavite u Budi Muško Klubu, a koje su nedovoljno obrađene kroz školski sistem (npr. kontracepcija, štetnost duhana, droga itd.)?

Za mene najbitnije teme koje se ne obrađuju dovoljno jesu definitivno vršnjačko nasilje, kao i općenito nasilje koje danas predstavlja veliki problem našeg društva. Također, pored  nasilja, tu su i bolesti ovisnosti kao npr. droga, duhan i alkohol.

Budi Muško Klub na svom Teambuilding-u

Ukoliko želite biti dio pozitivne priče poznatog kluba u Zenici, koji promoviše zdrave životne stilove i ponašanja i žive život punim plućima, i kojeg čine mladi, koji uvijek imaju otvorena vrata za transfer znanja i pozitivne energije, na pravom ste mjestu. Budi dio promjene u svojoj lokalnoj zajednici i priključi se Budi Muško Klubu.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist