Kakva je – takva je


O nekim novim kricima, nekim novim ljutnjama i pobunama redaju se neki novi retci nekih novih tekstova. Tužno je to kako ja, obična 20-godišnjakinja koja nije proživjela skoro ništa, imam oko toliko stvari se pobuniti. Dok oni koji su proživjeli svu bijedu i napaćenost ovog sistema, sva rušenja i pokušaje sklapanja ove države, tako mirno šute. Šute i zadovoljavaju se s rečenicom “Kakva je, takva je, naša je država, druge nemamo”. I tako sve bespomoćnosti svijeta stanu u tu rečenicu, dok puštamo da naša država bude sinonim za odlazak, korupciju, nezaposlenost, bijedu, nepravdu i ubijene živote. Na ovaj ili onaj način. Jer pobogu, kakva je takva je, naša je. Prkosna i ponosna Bosna i Hercegovina.

Kroji se jedno pitanje u meni, tutnji poput žara tek upaljene vatre. Tutnji i ne jenjava u meni, jer pobune za kojima izgara ova mladalačka krv se neće ostvariti. Ovaj sistem neće nestati, neće postati bolje. Moji krici su zaludni, jer su ponosita brda obavijena valom tišine napaćenog naroda. Tišine iza koje se krije nemoć, strah i navika. Navika da se šuti, prozbori se koja samo na sijelu u krugu porodice, opsuje koji političar, pomene ona čuvena “Ma svi su oni isti”, dobaci da se treba nekako snaći u Njemačkoj, ili bilo gdje u bijelom svijetu, samo ovdje ne, i naravno sva priča o trulosti države se završi s čuvenom “Ma hajde, kakva je takva, nemamo druge”.

I tako se promijeni veliko ništa. Ne pomjerimo se ni za milimetar. Jer se zadovoljavamo s ovim stanjem kakvo jeste. Zadovoljavamo se s političarima koji na naše oči kradu, dijele ovu zemlju, ismijavaju sami sebe, jer naši su. Dobro je sve to, samo nek nas naš krade, nek nije njihov.

Ma hajte molim vas, kakvi bakarači i silne priče o promjenama. Ovo tlo promjene vidjelo nije, niti će. Jer ova naša mila, Bosna i Hercegovina, sama sebe hrani otrovom. A hranimo je i mi svojom šutnjom i stajanjem u jednom mjestu, ne čineći ništa da učinimo stvari drugačijima. Ali hajde, šta fali.

Kakva je takva je, naša je. Samo što za koju godinu više naša biti neće. Nestati će kao prah i ostati samo tragovi nekih starih mladosti, ukradenih djetinjstava, bezuspjelih borbi s vjetrenjačama. Ostati će Bosna i Hercegovina, onakva kakva jeste. Naša je, samo što nas biti neće.

Zato šutite, vaša je ova ničija zemlja, kakva je takva je. Bosa, gladna, bez faksa i posla. Ja šutjeti ne mogu, birala nisam ovo krvavo tlo. A i da sam mogla birati, ko zna da li bi izabrala prkosnu i ponosnu Bosnu i Hercegovinu. Da li biste vi?

#Sjašite


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist