Lider koji zna kako je narodu – Ja, i?


Gospodin Bakir Izetbegović zna kako je narodu. Zbog toga je kaže, u ovim teškim vremenima, dao 2/3 plate narodu. Zbog toga što se odrekao 2/3 plate, u proteklih 6 mjeseci, živi od nekih 8 000 KM. Od te crkavice, sigurno jedva sastavlja kraj s krajem, pa zna kako je narodu.

Sigurno u svakoj samoposluzi svakodnevno viđa kutije za sakupljanje humanitarne pomoći, na imena različitih osoba. Sigurno zna koliko se bolesne djece liječi na isti način.

Bakir Izetbegović vrlo dobro zna kako je narodu. Nije on, kako kaže, uvijek bio predsjednički sin, ali je u vladajućoj strukturi 28 godina. Nije ni narod uvijek bio ovoliko gladan. Otprilike 30 godina, koliko su on i njemu slični na vlasti.

Gospodin nema vilu, nego kako kaže,  ima običnu, najobičniju kuću. Žalosno, sigurno je po nekom kriteriju trebao da ima, ali eto jadničak živi u najobičnijoj kući. Kao i narod.

U ovom trenutku, u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstven registar beskućnika, tako da ne postoji nijedan pouzdan izvor o njima. Ali, to i dalje znači da u Bosni u Hercegovini itekako postoje osobe bez krova nad glavom.

Svaki drugi čovjek ovog naroda, svakodnevno odvoji 2,3 KM i ubaci u kutiju, udijeli osobi kojoj treba, kupi joj hljeb… To je možda malo, i ne mijenja stvar, ali, u uslovima u kojima žive pojedinci, to je njihova 2/3 plate.

U Bosni i Hercegovini, prema  analizama sektora socijalne zaštite, oko 600 000 ljudi živi sa 3 do 5 KM dnevno, tačnije u siromaštvu i ne mogu sebi priuštiti da večeraju. Prema podacima Agencije za statistiku u Bosni i Hercegovini u 2018.godini, jedan od oblika socijalne zaštite primalo je preko pola miliona stanovnika, tačnije 549.546 korisnika, od čega 129.673 maloljetnih i 419.873 punoljetnih osoba.”.

Hvala Bogu, vidimo da je gospodin Bakir preživio nekako sa prihodom od 8 000 KM. Preživljavaju i porodice bez struje, vode, sa nesigurnom dnevnicom od 20 KM, koju nekad i ne dobiju, jer taj dan ne nađu posao.

Prisjetimo se priče od prije mjesec dana koja je odijeknula u svim medijima u regiji. One priče o dvanaestogodišnjem dječaku Zuhdiji koji prodaje maline na cesti, jer njegova šestočlana porodica živi od dječijeg doplatka i prodaje voća i povrća. Kako su oni živjeli prethodnih 6 mjeseci?

Ovo je samo jedan primjer, a takvih je porodica, nažalost, sve više. I vrlo često, baš oni su ti koji su najzadovoljniji, sretni da imaju s čime da prežive do sutra. A sutra razmišljaju za dalje. Tako živi većina naroda u Bosni i Hercegovini. Od danas do sutra.

Taj isti narod od prvog dana pandemije živi u strahu. Ustvari, narod je i prije pandemije živio u strahu. Strah je dio njihove svakodnevnice i dan danas. Od neizvjesnosti šta je sljedeće, od laži, od lošeg sistema, lošeg zdravstva, od nepravednog raspoređivanja novca u kojem pojedini kantoni  u Federaciji nisu dobili ni 1KM pomoći za suočavanje sa pandemijom. Ali, Bakir Izetbegović je dio tog naroda pa sigurno zna.

Onog naroda kojem plata kasni po 2 mjeseca, kojem topli obrok kasni po 20 dana. Onog naroda koji živi od minimalca od 300 KM mjesečno.

O strahu koji se budi kada pomislimo šta nas sve čeka, a o strahu od posljedica, ne moramo ni govoriti. O strahu da je moglo i da može biti gore, o novim zaduženjima o kojem se već uveliko priča, a od prošlih smo već zadužili generacije koje se još nisu ni rodile.

Gospodin Bakir Izetbegović nema ni privatni automobil, pa sigurno, kao i ostatak naroda zna da neke porodice godinama vraćaju kredit za posjedovanje istog. Vrlo često je taj kredit  u visini crkavice od koje je on živio u prethodnih 6 mjeseci. Sigurno, kao i ostatak naroda, zna koliko su skupe karte za neredovne linije javnog prevoza. Jutros je jedan čovjek u autobusu rekao da je mjesečnu kartu platio 80 KM, ali da zbog invalidske proteze nema drugog izbora. Tih 80 KM je trećina njegove mjesečne penzije.

Nije gospodin Bakir Izetbegović ništa trebao dati narodu. Pogotovo ne sadaku od 2/3 njegove plate. Zbog toga je u prethodih 6 mjeseci sa 8000 KM sigurno živio teško. Svima je prethodnih mjeseci bilo teško, sigurno ne toliko koliko je bilo gospodinu Bakiru. Koliko na vagi teži tih njegovih 6 mjeseci i težina života naroda svaki dan?

#sjašite

Ovaj tekst je isključiva odgovornost autora/ice, te ne odražava nužno stavove RadiYa Active.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist