I mirna Bosna


Mnogo je priča o odlascima, o spakovanim koferima, o diplomama koje su zamijenile građevinske rukavice i skele u nekim tuđim zemljama. Bosna je nekako postala sinonim za odlazak, ne samo mladih, već i onih u poznim godinama. Trbuhom za kruhom, što bi se reklo. I svima nam se više smučila ta daleka Njemačka, koja nam nikad bliža nije bila, smučili su nam se rasklimani autobusi iz kojih vire glave naših voljenih koji nam mašu, dok odlaze u tuđe zemlje.

I meni samoj su se smučili moji tekstovi, u kojima lomim ovu svoju sitnu dušu. A sve zbog nepravde, sve zbog te proklete Bosne, zbog nezaposlenosti, zbog bora moje majke, njenih umornih ruku, zbog silnih oglasa za posao na koje moj brat zalud aplicira. Smučilo mi se sve. I priča o politici, o bestidnim glavonjama, o kalkulacijama šta i kako da se obezbijedi stabilan život. Život koji neće imati gorak okus. Koji me neće ošamariti kada pomislim poletjeti. A šamara me na svakom koraku. Mene, studenticu koja je tek počela tabati nekakav put života. Kako li tek onda šamara one koji cijeli život spajaju kraj s krajem, šalju troje djece u školu, lome i leđa i ruke. I ono najgore, svoj duh i volju za životom. Kako li njih šamaraš, moja zemljo?

Na koncu, ne bih ni da znam. Znam dobro da bih njihovu bol osjetila kao i svoju. I onda bih, u naletu bijesa zbog nepravde i ljutnje, poželjela otići. A te trenutke mrzim. Mrzim ih, jer se osjećam bespomoćno. A tek mi je 20 godina. I to je ono što me najviše boli. Što mi braniš da se razvijam bezbrižno kao mlada osoba na tvojim poljima, da se punim znanjem u tvojim školskim klupama, da doprinosim napretku tvog društva, da budem dio uspješne priče jedne Bosne i Hercegovine. Da mi srce bude puno kada kažem da si moja rodna zemlja, bez gorkog okusa u ustima.

Ali pusti su snovi onih koji se usude sanjati. Pogotovo na ovom tvom tlu, moja Bosno. I mislim da ću zaista u jednom od takvih trenutaka, poražena tvojom gorkom istinom, spakovati kofere, uhvatiti čvrsto jedne ruke i negdje drugdje tabati put svog života. I mirna ja. I mirna Bosna.

#SJAŠITE


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist