Iz ugla BMK: Selima Dračo


Mi vam nećemo sami puno toga otkriti o ovoj pozitivnoj priči, koja nosi ime Selima Dračo. Od početka i korijena Budi Muško Kluba Zenica, članica Selima Dračo nam je dala na pitanje: „Ukratko nam se predstavi.“ divan odgovor, pa ćemo ga sa javnošću podijeliti.

Moje ime je Selima Dračo i ja sam brucoš Medicinskog fakulteta u Zenici i u meni se nalazi 19 ljeta. Ima me svugdje, ali nigdje zauvijek. Član sam Budi Muško Kluba, haha njega navodim prvo jer je on moj prvi pređen most, dio sam veličanstvenog Studio Teatra, pohađam obuke Instituta za razvoj mladih KULT i 16. sam generacija. Također, dio sam Mreže Mladih IZ Zenica. Pokušala sam, ali samo pokušala biti dio AIESECa ali nije to to, ne pronalazim se u tome, nažalost.

Ne mora se puno toga reći o Selimi, jer članovi o Selimi imaju samo pozitivne stvari za reći, a i pozitivne priče za pričati.

Zašto je i Selima jedan od pozitivnih priča iz Budi Muško Kluba, saznajte iz njenih odgovora.

1. Ko/Šta je bio tvoj prvi doticaj sa grupom Budi Muško Klub?

Skromno bih rekla da sam zajedno sa nekoličinom starosjedioc Budi Muško Kluba u Zenici i ponosna sam na to. Moja profesorica Nedžada, koja je iz Sarajeva, je skupila nas par posebnih, koji smo željeli biti dio toga i omogućila nam da budemo na obukama Budi Muško Kluba kako bi postali prvi vršnjački edukatori u Zenici… Nakon toga smo uvidjeli da je prosto nemoguće nama iz Nicaša biti dio Budi Muško Kluba u Sarajevu pa je formiran Budi Muško Klub Zenica.

2. Koji su tvoji prvi utisci sa tvog prvog sastanka Budi Muško Kluba, na kojem si učestvovao/la? Da li je to bilo onako, kako si zamišljao/la?

Bilo je totalno suprotno, čisto razočarenje jer smo u početku stagnirali, nismo mogli ništa, a svašta smo željeli.

3. Šta znači „biti muško“ u jednom Budi Muško Klubu? Šta znači „biti muško“ van Budi Muško Kluba?

Biti muško van Budi Muško Kluba je kompleksno. Biti muško u jednom Budi Muško Klubu je, pazi sad, također kompleksno. Zavisi od osobe do osobe.

4. Šta misliš, da li ste uspjeli promijeniti bar jedan pogled na svijet, vi kao grupa?

I više nego jedan. Preponosna na to.

5. Da li možeš da izdvojiš neki highlight BMK-a od početka tvog djelovanja u Budi Muško Klubu do danas?

Sam highlight su te neke persone koje i kad je maltene Budi Muško Klub tada bio pred raspad nisu odustale od njega. Vjerovali smo jedni u druge, bili optimistični i uporni.

6. Koja su zdrava ponašanja, stilove i navike, koje preporučuješ mladima?

PRESTANITE KONZUMIRATI NARGILE, NISU „ FURKA“ I NISU „TREND“. Hvala na pažnji.

Aktivnost BMK-a: Teambuilding

7. Da li smatraš za sebe da si „aktivan član društva“ obzirom da si član Kluba, ili to znači nešto drugo za tebe?

Smatram sebe aktivnim članom.

8. Da li si stekao/la prijateljstva i poznanstva u Budi Muško Klubu?

Jesam, mnogo. Bogata za 48 novih divnih duša u svom životu.

9. Da li je Zenica postala grad aktivizma? Zašto da/ne?

Nicaš je fenomenalan, mladi još fenomenalniji. Ovo ljeto je bilo ludo, ni Covid-19 nam nije mogao ništa, ‘ta će jedan virusčić brutalnim idejama i jos brutalnijim ljudima.

10. Koje su, po tebi, najbitnije teme, kojima se bavite u Budi Muško Klubu, a koje su nedovoljno obrađene kroz školski sistem (npr. kontracepcija, štetnost duhana, droga itd.)?

Ozbiljnost u shvatanju reproduktivnog zdravlja, kontraceptivna sredstva (vrste, koristi i komplikacije), spolno prenosive bolesti i uloga žene u današnjem društvu kroz prizmu mišljenja mladih.

Ukoliko želite biti dio pozitivne priče poznatog kluba u Zenici, koji promoviše zdrave životne stilove i ponašanja i žive život punim plućima, i kojeg čine mladi, koji uvijek imaju otvorena vrata za transfer znanja i pozitivne energije, na pravom ste mjestu. Budi dio promjene u svojoj lokalnoj zajednici i priključi se Budi Muško Klubu.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist