Pjesmom protiv Corone


Pandemija koronavirusa traje već mjesecima i izgleda da još ne misli stati. Svakog dana dobijamo sve više negativnih informacija vezanih za širenje pa smo vas odlučili podsjetiti na pojedinosti koje su zaboravljene ili zapostavljene u moru negativnih informacija.

Dok mnogi zabrinuto prate stanje, drugi stvaraju umjetnost. Brojne pjesme su nastale i/ili objavljenje od početka trajanja pandemije. Neki od umjetnika su inspiraciju za svoja djela crpili upravo iz vremena u kojem se nalazimo. Pisali su tekstove na teme dodira, distance, herojstva ili su svoje video spotove snimili u karantenu. Kroz pjesmu su podsjećali na važnost pridržavanja svih mjera ili su se nostalgično prisjetili vremena bez Corone.

Upravo takve pjesme su se pronašle na sedmičnoj Active top ten playlisti. I sama lista je bila inspiracija vremena koje još uvijek traje. U nastavku izdvajamo regionalne izvođače koji su se posebno potrudili opjevati virus.

“Ja želim da me diraš, za jedan dodir dala bih sve te viber poruke…”, stihovi su koje inače proživljavaju oni čija je ljubavna veza na daljinu, ali se s njima ovih dana mogu poistovjetiti mnogi. Dodir je teško nadomjestiti, tvrdi u svojoj pjesmi Ida Prester koja je odnijela pobjedu na sedmičnoj listi. Sama je napisala stihove i melodiju, a govori upravo o čežnji za fizičkim kontaktom. I popratni video je bio inspirisan današnjim načinom online komunikacije preko kamere. Na koji je prikladan način to dočarala pogledajte u nastavku.

Dubrovački bend DaRiva se našao na listi s novom pjesmom simboličkog naziva “Distanca”. I oni su svoju inspiraciju, za muziku, tekst i video, pronašli u upravo u pandemiji. Glumac u spotu čak izrađuje zaštitni vizir. Kroz svoju pjesmu pričaju o ljudima kod kojih su neke mjere izazvale tjeskobu, depresiju, ali i strah od virusa i moguće represije. Zato poručuju da se svaki čovjek treba riješiti vlastitih strahova, a ne distancirati i zatvarati u sebe.

I bend Ničim izazvan je u aprilu objavio pjesmu “Heroj”. Iako je pjesma snimljena još krajem prethodne godine, ovjekovječili su je videom u formi Instagram live-a, želeći skrenuti pažnju na sve popularniji vid komuniciranja s publikom. Svojevremeno su izjavili da pjesma govori o svim onim herojima koji uspijevaju ili barem pokušavaju da ostanu normalni u ovim ludim vremenima. Na koji su to oni kreativan način prikazali sadašnju situaciju, pogledajte u videu.

Vjerovali u Coronu ili ne, trebamo se pridržavati svih mjera koje su propisane u cilju njenog sprečavanja. Barem zbog onih koji spadaju u rizične skupine. Ako ste umorni od ove priče, onda ‘ohladite’ glavu uz ono što nas sve uvijek oraspoloži – dobra muzika. Pored toga nam ne preostaje ništa drugo osim nade da će sve ovo brzo proći i da ćemo uskoro moći da se grlimo, plešemo i ljubimo bez ikakvog straha.

Naslovna fotografija preuzeta sa: www.technologynetworks.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist