Jajce drugi domaćin putujućeg festivala jednominutnih filmova


Nakon Zenice putujući Omladinski interetnički festival kratkih društveno angažovanih filmova je posjetio i Jajce. Pored druženja, koje je neizostavno kada su mladi u pitanju, učesnici su upoznali Jajce kroz njegove znamenitosti i još jednom pregledali 49 filmova koje su sami kreirali.

Dan je započeo šetnjom nedaleko od grada. Između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. Devetnaest vodenica – sojenica izgrađene su prije više stotina godina.

Učesnici na mlinčićima

Šetnja se nastavila oko jezera, uživajući u prirodnim ljepotama grada Jajce.

Ekipa iz Zenice u posjeti Jajcu

Nakon duge šetnje smo se uputili u grad, gdje nas je čekalo još iznenađenja. Prije svega smo posjetili Muzej II zasjedanja AVNOJ-a. U njemu smo pronašli brojne zanimljivosti koje svjedoče o prošlosti ustavotvornog značaja bivše države.

Plivski vodopad u središtu grada Jajce, jedan od dvanaest najljepših na svijetu, tvrde nastao je prije 50.000 godina. Nemoguće je proći dijelom puta, koji vodi kroz grad, a da se ne diviš ovoj prirodnoj ljepoti. Rijeka Pliva pravi mnoštvo sitnih kaskada i vodopada, a posljednja kaskada je oko 20 metara visok vodopad što čini simbol Jajca i BiH.

Odma iznad vodopada se nazire stari grad, tvrđava, katakombe, medvjeđa kula, crkva i džamija. Tvrđava je u periodu vladavine Hrvoja Vukčića Hrvatinića pretvorena u respektabilnu vlastelinsku rezidenciju. U podgrađu su bili franjevački samostani sv. Marije i sv. Katarine. U crkvi sv. Katarine bile su pohranjene mošti sv. Luke, pa je nazvana crkvom sv. Luke. Zvonik crkve sv. Luke je poznati simbol grada. Džamija Esme sultanije je jedina džamija u BiH koja nosi ime po ženi.

Iscrpni obilazak Jajca nas je doveo do prostorija organizacije COD-a u kojoj su prikazani filmovi. Šehzija Hozan iz Centra za obrazovanje i druženje Jajce je rekla nešto više o ovoj nevladinoj organizaciji čiji su članovi učesnici festivala.

“COD Jajce je nevladina organizacija koja se prvenstveno bavi radom s mladima. Imamo više projekata na kojima radimo. U programskom dijelu organizujemo razne kurseve i radionice za djecu. Mislim da smo jedina organizacija koja se bazira na omladinu. Kroz Biznis centar podržavamo nezaposlene ljude. Radimo s ‘startupima’ uz podršku općine koja nas sufinancira u tom projektu. Radimo i na turističkim projektima kao što je ‘Visit Jajce’, ‘Jajce press’, koji je naš medij, imamo i igraonicu za djecu ‘Ciciban’ i još puno toga.”

Šehzija tvrdi da su mladi u Jajcu itekako zainteresovani za aktivizam i da se uključuju u njihove programe.

“Imamo jednu ekipu koja je učestvovala u ovom projektu s Fondacijom za kreativni razvoj, imamo pet osoba koji su naši stalni volonteri, ali uglavnom ako nam zatreba volontera uvijek se uključe novi ljudi.”

Nikolina Bilandžija je volonter COD-a već tri godine. Već deset godina se bavi i sportom pa je shodno tome učešće u festivalu ostvarila kroz tu temu.

“Moj klub već godinama pati zbog toga što se malo ulaže u njega i sport općenito. Tekst koji prati film je upravo takav da bi trebao probuditi svijest kod ljudi o tome. Zadovoljna sam filmom, reakcije naših Jajčana su baš pozitivne.”

Mario Sandro Tunjić je snimio film na temu korupcije i mita.

“Učešće u ovom projektu mi je donijelo nova poznanstva i nova iskustva. Prvi put sam iskusio i rad sa kamerom. Ovim filmovima šaljemo poruku drugima i pokušavamo nešto promijeniti.”

Prikaz filmova u COD-u

Našim domaćinima se zahvaljujemo na gostoprimstvu i druženju koje ćemo dugo pamtiti. Radujemo se posjetama ostalim gradovima, s kojih ćemo vam ponovo prenijeti atmosferu, a dotad se prisjetite naših filmova.

LINK ZA GLEDANJE


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist