Iz ugla BMK: Venesa Karić


Svjedoci smo da mladi svakim danom sve više i više planiraju da kroje svoje sudbine van granica Bosne i Hercegovine. Postavlja se pitanje, ko će nam pisati historiju i priče.

Ne trebate da brinete, nisu svi mladi otišli, u Budi Muško Klubu možemo da nađemo preko 50 pozitivnih priča i pisaca, koji pišu stranice Zenice i Bosne i Hercegovine. Našu Venesu nismo zaboravili. Venesa Karić je jedna od pisaca pozitvnih priča i članica je Budi Muško Kluba u Zenici. Nije samo članica BMK-a, nego i AIESEC-a, polaznica SHL Akademije. Trenutno je student sam prve godine Internacionalnog Burch Univerziteta, odsjek Digitalne komunikacije & PR.

Da unesemo malo umjetnosti, bavi se baletom, gdje aktivno trenira savremeni i klasični balet.

Venesa nam u ovom intervjuu govori iz ugla edukatorice Budi Muško Kluba o njenom pogledu na svijet.

1. Ko/Šta je bio tvoj prvi doticaj sa grupom Budi Muško Klub?

Za Budi Muško Klub sam čula od drugarice. Ona se željela učlaniti pa me pozvala da idem s njom na prvi sastanak. Nisam se planirala učlaniti, međutim, nakon što sam upoznala članove i vidjela koliko dobra i pozitivna atmosfera vlada klubom, znala sam da želim da budem dio ove ekipe.

2. Koji su tvoji prvi utisci sa tvog prvog sastanka Budi Muško Kluba, na kojem si učestvovao/la? Da li je to bilo onako, kako si zamišljao/la?

Budi Muško Klub je bio moj prvi dodir sa NVO sektorom. Bila sam oduševljena atmosferom i članovima ovog kluba. Osjećala sam kao da pripadam tu od prvog sastanka.

3. Šta znači „biti muško“ u jednom Budi Muško Klubu? Šta znači „biti muško“ van Budi Muško Kluba?

U našem klubu „biti muško“ znači biti hrabar i biti odvažan. „Biti muško“ nama znači ne plašiti se želje za promjenom i ne plašiti se biti inicijator iste. U društvu „biti muško“ često se poistovjećuje sa „biti siledžija“. To je nešto što moramo promijeniti jer biti muško ne znači nasilno se ponašati, naprotiv, biti muško znači boriti se protiv nasilja i svega što je pogrešno.

4. Šta misliš, da li ste uspjeli promijeniti bar jedan pogled na svijet, vi kao grupa?

Mislim da smo uspjeli razviti svijest kod mnogo mladih ljudi na brojne teme.

5. Da li možeš da izdvojiš neki highlight BMK-a od početka tvog djelovanja u Budi Muško Klubu do danas?

Svako druženje BMK mi je izuzetno drago. Od sastanaka,radionica pa sve do neformalnih druženja.

6. Koja su zdrava ponašanja, stilove i navike, koje preporučuješ mladima?

Mladima bih preporučila da se malo „trgnu“ i da se ne plaše izaći iz svoje komfor-zone. Da se ne boje da istražuju svijet, uče nove stvari i sklapaju nova poznanstva. Također bih im preporučila da vode računa o svom ponašanju. Da se trude da budu dobri i pozitivni i da svojom energijom popravljaju drugima dan.

7. Da li smatraš za sebe da si „aktivan član društva“ obzirom da si član Kluba, ili to znači nešto drugo za tebe?

Da, sebe smatram aktivnim članom društva iz razloga što želim biti jedan od pokretača pozitivnih promjena u svom društvu, a to radim djelovanjem kroz Budi Muško Klub te djelovanjem kroz neke druge organizacije.

8. Da li si stekao prijateljstva i poznanstva u Budi Muško Klubu?

Da, stekla sam brojna prijateljstva i poznanstva. Imamo jako dobar odnos, svi smo tu jedni za druge i u klubu, ali i mimo kluba.

9. Da li je Zenica postala grad aktivizma? Zašto da/ne?

Zenica je na putu da postane grad aktivizma. Primijetila sam da se u posljednje vrijeme organizuju brojne radionice, projekti, edukacije, seminari i slično, jedini problem je taj što nažalost, omladina nije baš zainteresovana. Čast izuzecima naravno, međutim, da bismo postali grad aktivizma potrebno je još mnogo truda i rada ali smatram da smo na dobrom putu.

10. Koje su, po tebi, najbitnije teme, kojima se bavite u Budi Muško Klubu, a koje su nedovoljno obrađene kroz školski sistem (npr. kontracepcija, štetnost duhana, droga itd.)?

Smatram da je nasilje najbitnija tema kojom se bavimo iz razloga što se istoj ne pridaje dovoljno značaja. Svaka vrsta nasilja ostavlja trajne, ponekad i neizbrisive posljedice na pojedinca, pogotovo na mlade. Stoga, smatram da trebamo raditi na prevenciji i suzbijanju nasilja na svaki mogući način. I druge teme koje obrađujemo su veoma bitne (kontracepcija, konzumacija opojnih sredstava, zdrave navike…) i od ogromnog je značaja edukovati mlade o istim.

Ukoliko želite biti dio pozitivne priče poznatog kluba u Zenici, koji promoviše zdrave životne stilove i ponašanja i žive život punim plućima, i kojeg čine mladi, koji uvijek imaju otvorena vrata za transfer znanja i pozitivne energije, na pravom ste mjestu. Budi dio promjene u svojoj lokalnoj zajednici i priključi se Budi Muško Klubu.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist