Balkaravana 2020. – mini turneje po balkanskim zemljama”


U periodu od 24. do 28. septembra, skupina entuzijasta i cikloavanturista bila je na zanimljivom pohodu – vožnji biciklom od Banja Luke do Zenice. Na taj neobični i naporni pothvat odlučili su se zbog svoje ljubavi prema biciklu i svemu onome što vožnja na istome donosi.

Čitav projekat i događaj nazvani su Balkaravana 2020., dok su na organizaciji istoga u Bosni i Hercegovini učestvovali Centar za životnu sredinu iz Banja Luke i Udruženje Priroda i društvo iz Zenice. Naime, u sklopu ovog događaja održat će se četiri biciklističke ture u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Iako je prvobitni plan bio organizovati jednu veliku turu koja bi prolazila kroz navedene države, COVID-19 je ovoga puta onemogućio realizaciju istoga i prisilio organizatore da osmisle kraće biciklističke ture koje će se održati zasebno i u različitim vremenskim intervalima.

Na planiranju i realizaciji biciklističkih tura, zajedničkim su snagama radili Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, Ulice za bicikliste iz Beograda, Priroda i društvo – Bajkulturom iz Zenice, Biciklo.me iz Podgorice, te GO2 iz Skadra.

Balkaravana 2020. dio je projekta „Od održive mobilnosti ka održivom miru“ koji se sprovodi uz podršku Regional Youth Cooperation Office (RYCO) i Western Balkans Fund (WBF). Kako i sam naziv naslućuje, glavni ciljevi ovog događaja su jačanje interkulturalnog dijaloga, povezivanje mladih ljudi iz regije, učenje o običajima i svakodnevici vršnjaka koji dolaze iz različitih sredina i kultura, građenje mira i razumijevanja, te slavljenje bicikla kao prevoznog sredstva koje ima višestruke koristi za zdravlje, socijalizaciju, te očuvanje prirodne sredine i okoliša.

Duže i zahtjevnije biciklističke ture pridonose jačanju kondicije i fizičke spremnosti, omogućavaju upoznavanje i sticanje novih poznanika i prijatelja, uče kako se međusobno pomagati i slušati, te donose užitke koje vožnja biciklom donosi – osjećaj slobode, boravak u prirodi, slatki osjećaj ponosa i umora zbog savladanog puta.

Ono što je posebno bitno naglasiti je da učesnici imaju priliku posjetiti brojna mjesta i lokalne zajednice u kojima su predviđene pauze za predah. Na taj način im se pruža šansa da bolje upoznaju svoju zemlju i manja mjesta, vide kako izgleda život u drugim sredinama, posjete važne kulturno-historijske spomenike, isprobaju lokalnu hranu, ostvare nove kontakte.

Kako kaže Majda Ibraković, jedna od organizatorica i učesnica čitavog projekta: „Za ovaj smo događaj saznali preko RYCO-a, a kad smo čuli da imamo priliku povezati se s ljudima iz Beograda, Tirane i Podgorice s kojima i inače surađujemo na promociji korištenja bicikla kao prevoznog sredstva, odlučili smo organizovati i napraviti veliku balkansku turu. Nažalost, korona je poremetila i putovanja i druženja u većem broju, zbog čega smo odlučili da svako od nas organizuje mini ture umjesto jedne velike. Ipak, Balkaravana tura je nešto što i dalje imamo u plani i što namjeravamo organizovati u nekim sretnijim vremenima.

Inače, Ibraković je godinama kroz inicijativu Bajkultura pokušavala da što glasnije i više promoviše prednosti vožnje biciklom. O tim svojim naporima ali i budućim planovima, ona kaže: „Drago mi je da je Bajkultura prihvaćena kao pojam koji se odnosi na kulturu vožnje biciklom u gradu i da je prepoznata u Zenici. Nažalost, kritične mase i druženja su stala jer veliki dio ekipe više nije u Zenici. Zato smo otvoreni za mogućnost da se što više mladih priključi i preuzme aktivnosti i organizaciju. Nadam se da će niknuti nove kritične mase, i mi pozivamo sve bicikliste i mlađe generacije da preuzmu inicijativu, priključe se cijeloj priči i organizuju neke nove cool stvari.

Osim toga, osvrnula se i na veliki napredak u osiguravanju biciklističkog saobraćaja u Zenici: „Posljedica je to pozitivne saradnje s gradskom upravom koja je bila spremna uložiti sredstva u biciklističku infrastrukturu posebno kroz izgradnju biciklističih parkinga. Staze, trake, horizontalne i vertikalne markacije su prijeka potreba, ne samo biciklistima nego i gradu. Primijetili smo da žele da ulažu još više, a u tome će im pomoći osluškivanje biciklista i njihovih potreba.

I kroz projekat Balkaravana 2020., zenički biciklisti ostali su obradovani, a Ibraković objašnjava: „Pored mini turneja po spomenutim državama, kroz ovaj projekat se planira ostaviti „suvenir“ u svom gradu. Uz podršku Centra za životnu sredinu, Banja Luci i Zenici ćemo pokloniti biciklistički parking koji je prijeko potreban u samom centru Zenice.

Za kraj, Ibraković poentira rekavši: „Kritične mase i ranija okupljanja biciklista donijeli su rezultate gradu, a uz to su i generalno zabavna aktivnost. Svi koji vole da voze bicikl i da pokreću stvari u svojoj lokalnoj sredini, mogu se naći jednom mjesečno i organizovati, bez neke velike logistike, nove događaje. Druženjem će se izroditi i nove ideje, a mi ćemo to uvijek podržati i pomoći onima koji žele da (se) pokrenu.“.

Vožnja biciklom predstavlja pravi užitak jer slatko umara tijelo, odmara dušu i smiruje misli, i prihvatljivije je prevozno sredstvo, posebno u svijetu u kakvom živimo. Osim toga, bicikl omogućuje da se dođe do zabačenijih dijelova i otkriju skrivene ljepote nekog mjesta. Kad sve to začinite i dragim ljudima oko sebe, zabava i lijepo druženje su neizbježni. Ukoliko želite da više učite o organiziranju tura biciklom i postanete dio ludih avantura kao što je Balkaravan 2020., pratite Bajkulturu i priključite se inicijativi. Oni su spremni – potrebni su samo dobra volja i spremnost na akciju!


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist