Prvi bh. rijaliti na tv kanalima obara rekorde


Koncept rijalitija (reality show) je danas svima dobro poznat obzirom da svaka sezona popularnih rijalitija obara rekord gledanosti prethodne. Svaka sezona nas uspije iznenaditi više.

Na bosanskohercegovačkim TV kanalima se prenose ovakvi programi iz susjednih država i regiona, ali ono što je Bosna i Hercegovina najponosnija jeste upravo prvi bh. reality show. Domaća produkcija, učesnici iz BiH, live prenos 24 sata dnevno 365 dana u godini. Ovaj projekat je donio Bosni i Hercegovini milione i milione konvertibilnih maraka koji su naravno uloženi u daljni opstanak ovog programa, a učesnici su svi stanovnci Bosne i Hercegovine.

O kakvom se tu kontentu zapravo radi? Koncept je takav da nas političari lažu, a mi i vjerujemo. Stvaraju lažni stvarni svijet u kojem mi zajedno s njima živimo. Lažu nas, bacaju nam prašinu u oči i prodaju maglu. Mi se onda kao bunimo pokojim protesom, ali zapravo ništa ne poduzimamo, nego nastavljamo da gledamo taj lažni stvarni svijet dok ne istekne sezona od četiri godine i ne dođu novi opšti ili lokalni izbori.

Ovo je jedini show ovakvog karaktera koji nema rok trajanja i u kojem učesnici žive pod postavljenim uvjetima stalno, uz minimalne izmjene svake četiri godine. Da li su promjene pozitivne ili negativne zavisi od sezone, ali su do sada većinom bile negativne. Ovakav program je praćen najviše od strane lokalnih medija i medija okolnih država, ali nisu izuzeci ni svjetski mediji koji s vremena na vrijeme objave dešavanja ovog reality programa.

Drugi reality programi nisu nam ni do koljena, to što imamo mi – nema niko. Džaba im sve kuće, vile, bazeni, tehnologije i inovacije kada nemaju stvarni svijet. Ovaj bh. reality program je uspješan upravo zbog toga što su njegovi učesnici slobodni, bez pravila, granica i ograda, te učestvuju isključivo uz pomoć izvanrednih vještina manipulacije onih koji su na vrhu.

Svađe, preprike, podvale, prijetnje, klevete i laži su sastavni dio svakog reality programa u svijetu. Bh. produkcija je u tome vidjela veliku priliku i shvatila da je to ono što narod želi, te im je to i dala. Da je upravo je to ono što najviše privlači publiku dokazuju rezultati gledanosti.

Dokaz da uživamo u svom sopstvenom reality programu jesu izbori i izlaznost na izbore. Oni kojima ne smeta ovo smeće od programa ne izlaze na izbore, onima kojima se sviđa su u većini jer godinama se ponavlja scenario, a oni koji mrze situaciju su prešli na njemačke TV kanale.

U nastavku potražite više informacija o ovom rijaliti programu i procijenite sami da li ste učesnik ili ne:

Autor: aktuelni političari BiH

Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina

Broj sezona: neodređeno (svake četiri godine počinje nova sezona)

Jezik: BHS

Vrijeme trajanja: 20+ godina, 365 dana u godini, 24h dnevno

Izvor fotografije: fbihvlada.gov.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist