Peti po redu održani festival dokumentarnog muzičkog filma


U periodu od 27. septembra do 2. oktobra trajao je i održao se jedan od najvažnijih festivala koji se održavaju u našem gradu posljednjih nekoliko godina, dokuMfest, koji je ove godine održan pod pokroviteljstvom grada Zenice, Ministarstva ZE-DO kantona i Gradske biblioteke Zenica. Riječ je o petom po redu održanom festivalu dokumentarnog muzičkog filma, koji je, unatoč pandemiji i zaustavljenoj svakodnevici, okupio važna imena i ponudio zeničkoj publiki raznolik i bogat program.

Kao i na prošlogodišnjim izdanjima dokuMfesta, program je donio promocije knjiga i filmova koji su posvećeni muzičkim grupama i ličnostima koje su ostavile važan trag u umjetnosti i kulturi. Ipak, s obzirom na koronavirus i mnogobrojne uvedene mjere, ove godine su u fokusu bili oni koji su mijenjali bh. muzičku scenu i bh. društvo.

U nedjelju, 27. septembra, održana je promocija knjige „Bunt dece socijalizma“ Dušana Vesića koja se održala u prostorijama “Zone”. Djelo je to posvećeno fenomenu i razdoblju Novog talasa kako se često naziva buntovništvo i smjelost kojima su odisale pjesme bendova kao što su Azra, Električni orgazam, Film, Pankrti, Lačni Franz, i dr. Sljedećeg dana, 28. septembra, održana je promocija knjige Ismeta Nune Arnautalića naslova „Priče o muzici, Indexima i prijateljstvu“.

Nuno Arnautalić bio je osnivač čuvenih Indexa, a promocija njegove knjige koja govori o kultu koji se vremenom izgradio oko tog benda bila je najbolji mogući uvod za spektakularnu večer koja je uslijedila. Naime, zbog velike zainteresovanosti Zeničana za projekciju filma „Indexi“ koji su režirali Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura, istovremeno se u velikoj sali BNP-a i kafiću Zona održala premijera ovog filma.

„Indexi“ su svoju svjetsku premijeru (i veliki uspjeh) imali na beogradskom festivalu Dok’n’Ritam 23. septembra, odnosno na dan kad je rođen pjevač grupe Indexi, Davorin Popović. Stoga je velika radost bila gledati bh. premijeru tako dobro osmišljenog filma o tako velikoj grupi kao što su Indexi, upravo tu u Zenici.

Autor filma, Bojan Hadžiabdić, rekao je: „Još u martu 2017. godine smo počeli raditi na filmu, a direktan povod je bio ugovor BHRT-a i Croatie Recordsa i projekat koji je iznjedrio film „Indexi“ i kompletnu remasterizovanu diskografiju Indexa. Film će se prikazivati na regionalnim festivalima, a planirano je (iako ne tačno utvrđeno) i emitovanje televizijskog serijala kroz pet polusatnih epizoda na BHT-u.

Drugi autor filma, Zoran Kubura, dodao je: „Ideja za film postoji odavno, ali smo se bojali početi ga praviti smatrajući da je priča bila prevelika za nas u tom trenutku. Ideja i nastanak filma bili su čudan splet okolnosti, a za potrebe istoga, napravili smo preko trideset intervjua, snimili sve žive članove Indexa i ljude koji su imali veze s Indexima. Bilo je važno napraviti film o njima jer mi volimo taj bend, a na ovaj način smo spasili priču o tom vremenu i Indexima od zaborava. Prikazali smo koliko su napredan bend bili i kako su snimali muziku kad je to bilo skoro nemoguće i na prostorima gdje je to bilo gotovo nezamislivo.

U utorak, 29. septembra, održana je projekcija filma „Pljuni u šake“ u režiji Tarika Hodžića, inače autora jednog od najznačajnijih dokumentaraca koji svjedoče o ratnom razbolju – „Scream for me Sarajevo“. „Pljuni u šake“ je priča o životu Dženana Hodžića (odnosno Dr. Zoa) kroz koju se može saznati kako je on uopće odlučio baviti se pisanjem tekstova i muzikom, na koji način ga je učešće na OBN Talent Show-u izmijenilo, kako reality show generalno funkcioniše i može biti opasan za mladog čovjeka, koliko su važni porodica, fizički rad, i rad na sebi i svom duhovnom rastu.

Sljedećeg dana, 30. septembra, prikazan je film „Milić Vukašinović – 70 godina doktora za rock’n’roll“ autora Miroslava Čigoje. Dokumentarac prikazuje tog osebujnog rok muzičara sve od njegovih početaka i sviranja u Bijelom Dugmetu, preko osnivanja benda Vatreni poljubac koji ga je proslavio, do najnovijeg albuma koji je snimio s Vatrenim poljupcem uz komentare i osvrte Vukašinovićeve, Čigojeve kao i brojnih muzičara iz regije.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala, 1. oktobra, održana je projekcija filma „Protest u zemlji karijesa“ koji je nastao u režiji Damira Pirića i Gorčina Zeca. Riječ je o dokumentarcu koji prikazuje sarajevski bend Protest koji je osnovala 1990. godine grupa prijatelja koji su zajedno pohađali Srednju umjetničku školu.

Iako su zaplovili u snimanje prvih demo snimaka baš tad kada kreće rat, film prikazuje na koji način su se neustrašivim buntom izborili i opstali od samih svojih početaka, preko sviranja kao predgrupa bendu U2 i proputovanja Europom, do danas kada još uvijek aktivno nastupaju

U petak, 2. oktobra, održano je svečano proglašenje pobjednika festivala – nagradu za najbolji film odnijeli su „Indexi“, dok je priznanje Special Mention dodijeljeno filmu „Protest u zemlji karijesa“.

Iako ponešto ograničeniji zbog pandemije, dokuMfest i ove godine je obradovao Zeničane i darovao im promociju dviju zanimljivih knjiga i četiri sjajna dokumentarna muzička filma koji, svaki na svoj način, prikazuju koliko je muzika važna za pronalazak sebe i svog mjesta u svijetu, prenošenje emocija i misli, borbu i nošenje sa svim životnim nedaćama i ljudskom pokvarenosti i površnosti.

Za kraj, pitali smo organizatora festivala i neumornog borca za kulturnu i urbanu Zenicu, Josipa Dujmovića, da rezimira ovogodišnji i dosadašnji uspjeh dokuMfesta i nagovijesti njegovu budućnost: „Kad je krenula korona, znao sam da je sve palo u vodu. Zbog simbolike, nisam htio da uzimam bilo koji film sa strane, a kako su uvođene sve strožije mjere, shvatio sam da je lakše, a i zbog poticaja bolje, uvrstiti bh. filmove. Ove godine je festival, ipak, prodisao. Prve godine smo imali veliki broj filmova i retrospektiva, ali publika je tada birala. Recimo, na projekcije filmova „Rock’n’war“ i „Scream for me Sarajevo“ došli su mnogi, dok je na nekim projekcijama bilo svega četvero, petero ljudi. Ovogodišnji festival je eksplodirao, pogotovo s filmom „Indexi“ s čijim sam autorima odavno u kontaktu i zbog kojeg se i cijeli festival pomjerio za kraj septembra. Mogu govoriti s optimizmom o dokuMfestu, a budemo li uspjeli doći do tog trećeg segmenta, odnosno koncerata onih koji su dio programa, mogli bismo ponuditi potpuno besplatan atraktivan muzički program koji bi doprinio atmosferi u gradu i bio zanimljiv organizatorima i donatorima.

Zenički dokuMfest je važan i značajan festival s obzirom na to da je jedini u BiH koji se bavi dokumentarnim muzičkim filmovima (domaćim i stranim), na jednom mjestu okuplja režisere i muzičare iz svih dijelova BiH i regije, te pruža zaljubljenicima u muziku i film da besplatno uživaju i nauče nove stvari o različitim žanrovima i zanimljivim individualcima i grupama. Radiyo Active već je prepoznao njihov kvalitet i značaj, a ostaje nada da će isto učiniti i federalni i državni nivoi vlasti i podržati ovu lijepu priču.

Autorica teksta: Ivona Kukić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist