Active preporučuje: Stepski vuk


Nikada nisam imala neku posebnu želju za čitanjem knjiga njemačkih pisaca i spisateljica, s obzirom da nisam nikada bila ljubitelj njemačkog jezika (iako su knjige prevedene na bosanski jezik) jer sam ga smatrala grubim. Imala sam mišljenje da su sve knjige njemačkih pisaca i spisateljica baš kao njemački jezik – grube. Nije mi bilo toliko drago kada sam vidjela da piše njemačko ime pored ”Stepski vuk”, ali rekla sam sama sebi prije početka nove školske godine da ću pročitati svaku lektiru koju budem trebala, ma kakvu god predrasudu imala o njoj.

Knjigu ”Stepski vuk” napisao je Herman Hesse (2. jul 1877. – 9. avgust 1962.), njemački pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. godine. Pisao je lirske pjesme, novele i romane. Svoj život, iskustva i priče prišivao je likovima iz svojih knjiga, tako je i svoje probleme koje je imao u ljubavi prišio Stepskom vuku u istoimenoj knjizi. Njegov prvi brak sa Marijom Bernouli, sa kojom je imao troje djece, završio je nesretno (Marija je mentalno oboljela). Drugi brak sa pjevačicom Rut Venger trajao je veoma kratko – veliki dio su provodili odvojeno jedno od drugog. Zbog emotivne krize, okončali su brak. Herman Hesse se povukao u sebe i izbjegavao socijalne konatkte, što je opisao u romanu ”Stepski vuk”. Ipak, za razliku od pomenutog romana, njegov treći brak sa Ninom Dolbin Auslender, trajao je do kraja njegovog života.

Prvi dio romana čini predgovor izdavača u kojem se daju opće činjenice o Hariju Haleri, zvanom Stepskom vuku. Naime, sa Harijem nas upoznaje rođak tetke kod kojeg je stanovao Stepski vuk.
Stepski je vuk bio čovjek pedesetih godina, koji se prije nekoliko godina jednog dana pojavio u kući moje tetke i raspitivao se za namještenu sobu…

Knjiga ”Stepski vuk” je poetični autoportret čovjeka koji se osjećao kao pola čovjek, a pola vuk. Glavni junak romana, Hari Haller, jednom javni intelektualac, od gađenja se povlači iz moderne evropske kulture. Izgubivši porodicu, posao i dom, živi u vučjoj izolaciji. Danju luta i u kafanama proganja noć. U njemu ratuju dvije duše ”vuk” odnosno žudnja za divljaštvom i izolacijom, i ”čovjek” koji traži kulturu, društvo i ljubav.

Najveća satira ovog romana je to što se Stepski vuk sve vrijeme ograničava na dvije ličnosti: ili čovjek ili vuk, te ga je bilo strah priznati i prihvatiti da je svako od nas satkan od hiljadu dijelova koje prvo mi trebamo prihvatiti i naučiti kako se boriti sa njima. Harijev identitet i pogled na stvarnost dovode u pitanje niz događaja, od kojih je najponatiji susret sa mladom Herminom, koja se može posmatrati na više načina: kao Harijev dvojnik (odraz Harijevog unutrašnjeg i duhovnog dijela) ili kao ženski dio njegove psihe odnosno njegova anima.

Svijet Stepskog vuka dodatno je oplemenjen džezom, saksofonom i sanzualistom Pablom, Marijom, plesom i drogom što doprinose smrti nekadašnjeg starog depresivnog Harija, pretvarajući ga u revitaliziranog čovjeka spremnog za čitav niz iskustava.

Drago mi je što sam ispunila obećanje i pročitala knjigu. Da nisam, uskratila bih sebi još jedan pogled na svijet, još jednu novu riječ, novo djelo, znanje i sada bih bila na jednoj stepenici niže.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist