Putujući festival jednominutnih filmova u Livnu


Putujući festival kratkih društveno angažovanih filmova, nakon Zenice i Jajca, je posjetio Livno. Uz šetnju kroz ovaj prelijepi kršni grad smo razgovarali sa učesnicima projekta Fondacije za kreativni razvoj.

Ivona Mišković, koordinatorica projekta za grad Livno, nas je upoznala s Centrom za građansku suradnju Livno. “Naša organizacija je izvanstranačka i djeluje na području četiri županije već 24 godine. Radimo na raznim projektima, a najviše na onima koji se tiču lokalne samouprave i radničkih prava.”

S prijateljima iz ostalih nevladinih organizacija takođe učesvuju na raznim projektima, između ostalih, uzeli su učešće i na projektu “Naš glas”.

“Mislim da ovaj, kao i svaki projekat u kojem mladi imaju priliku da se ostvare, je dobar projekat. Osim što to potiče njihovu kreativnost, razvija i njihovo kritičko mišljenje. Puno puta čujemo da svijet ostaje na mladima i oni bi to trebali ozbiljno shvatiti i započinjati promjene u društvu.”

Ivona dodaje da su aktivizam i sudjelovanje u projektima dobra prilika za svaku mladu osobu da vide svijet iz druge perspektive, koja može donijeti samo dobro u lokalnim zajednicama. Tvrdi da mladi u Livnu nisu baš aktivni u nevladinom sektoru.

“Postoji veliki zid između vlasti i mladih. Premalo ih uključuju u procese donošenja odluka. Zapravo se te odluke koje oni donose tiču nas sviju, a posebno mladih.”

Prikaz filmova u Livnu

“Moj film govori o tome da kada tražiš posao nije bitna diploma nego je bitno da imaš neku vezu ili novac da bi dobio taj posao”, kaže Belma Vidimlić. Dodaje da joj je učešće u festivalu donijelo nova poznanstva i nova iskustva, što je čini posebno sretnom.

David Kovačić se u svom filmu osvrnu na sve veći problem mladih s kockom i sličnim porocima. “Filmom šaljem poruku svim mladima kako je bolje da se okrenu školi, sportu i kulturi. Nadam se da će filmovi i naše poruke doprijeti do puno mladih u Livnu i šire.”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist