U Mostaru održana prva sesija strateškog planiranja za mlade lidere


Od 8. do 11. oktobra u Mostaru je održana prva sesija strateškog planiranja za mlade lidere koju je organizovao CEFE BiH. Sesiji je prisustvovalo 26 mladih osoba iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, koje su u svojim lokalnim zajednicama i regijama prepoznate kao sposobne da promišljaju o viziji društva i zajednice u kojoj žive i posjeduju vještine potrebne da donesu promjenu.
Tokom četiri dana, učesnici sesije, razmijenili su mišljenja o gorućim problemima mladih i zajedno započeli rad na njihovim rješenjima, kroz inicijative i projekte iz različitih oblasti. Najmanje pet inicijativa mladih dobiće priliku i podršku za implementaciji u periodu od četiri
mjeseca. Tokom pripreme i implementacije inicijativa mladima će biti osigurana i mentorska podrška i praćenje, a po završetku implementacije mladi lideri će se ponovo okupiti, kako bi razmijenili iskustva, podijelili međusobno priče o uspjesima, kao i izazovima sa kojima su se susreli u svojim lokalnim zajednicama i napravili plan za nastavak djelovanja.

Bilo je zadovoljstvo provesti vrijeme i raditi sa mladim ljudima iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su u svojim zajednicama prepoznati kao lideri i koji to zaista i jesu. Energija i želja za stvaranjem boljeg ambijenta za njihove, ali i generacije mladih koji će doći poslije njih, kod ovih mladih ljudi su nevjerovatne i mi ih samo možemo podržati i biti im vjetar u leđa da vizije koje su zamislili i ciljeve koje su postavili zaista i ostvare. Važnost se ogleda, prije svega, u razumijevanju mladih da je za napredak neophodno djelovati planski i sinhronizovano i da mjere i aktivnosti koje se sprovode treba da budu usmjerene ka ostvarivanju unaprijed zacrtanih, jasnih i afirmativnih ciljeva. Također, posebno je važna i razmjena iskustava i primjera dobre prakse među mladima kroz ovu sesiju, kao i u budućnosti, kroz zajednički rad na planiranim projektima i inicijativama. Uvijek postoji prostor za napredak i od samih mladih smo mogli da čujemo da dolazi do napretka po ovom pitanju. Mladi su ključni pokretači promjena i važno je da budemo svjesni da mladost i energija koju mladost sa sobom nosi, samo u kombinaciji sa znanjem, vještinama i kontinuiranim radom, može doprinijeti da se ta promjena kojoj mladi teže i zadrži. Upravo mladi koji su kroz svoj dosadašnji rad prepoznati kao lideri, posjeduju navedeno. Mladi su tokom sesije u Mostaru postavili ciljeve i počeli rad na projektima i inicijativama za ostvarenje tih ciljeva. U narednom periodu, uz mentorsku podršku eksperata iz asocijecije CEFE BiH, mladi će nastaviti rad na realizaciji svojih projekata i inicijativa. Svi projekti postavljeni su tako da se njihovim provođenjem uključuju mlade osobe iz različitih dijelova naše zemlje. Za šest mjeseci, odnosno u martu 2021 godine, plan je da ponovo okupimo ove mlade ljude kako bi međusobno podijelili iskustva i uspjehe, ali i prepreke i problem sa kojima su se u svojim aktivnostima susreli i napravimo plan budućeg djelovanja.” – izjavila je Tamara Bjelić, projekt koordinator.


Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist