Active preporučuje: Starac i more


Kao što ste mogli pročitati u tekstu o knjizi ” Stepski vuk ”, obećala sam sebi da ću ove godine pročitati svaku lektiru, time na redu došla je i knjiga ” Starac i more ”. Želim da kažem da ću se truditi što manje koristiti izraz lektira jer smatram da ona stvara neku vrstu ” moranja ” i često tu riječ koristimo u smislu ” joj moram…pročitat lektiru ”. Mislim da kad čovjek izgovori ili čuje riječ ” moram ” odmah pomisli na nešto negativno ili na nešto što ne želi da radi u datom trenutku. Zato prije preporuke ove knjige, želim napomenuti da vi kontrolišete svojim umom i onom šta govorite u datom trenutku, tako da riječ ” želim/hoću/trebam ” će više prijati vašem mozgu čime vam se popravlja raspoloženje, nego riječ ” moram ”.

Knjigu ” Starac i more ” napisao je američki pisac Ernest Hemigvej rođen 1899. godine u Ouk Parku. Ouk Park karakterisan je kao konzervativan grad, pa je i Hemingvej odgajan u istom duhu, gdje se za vodeću vrlinu smatrao naporan rad uz vjerski odgoj. Nakon srednje škole radio je u listu ” Kansas City Star ” kao reporter. Roditelji su htjeli da on radi na nekom bolje plaćenom mjestu, međutim Ernest se za studije ipak nije odlučio.

Njegovi romani su svrstavaju u američke klasike, ali ipak se jedan od njegovih kratkih romana razlikuje od ostalih: Starac i more. Roman je prvi put objavljen u popularnom američkom časopisu ” Life ”. Za razliku od većine romana, ” Starac i more ” nije podijeljen na poglavlja. Kroz stranice prožimaju se životne situacije koje možemo predstaviti kao jedinstven odnos čovjeka i prirode obilježen uzvišenom borbom i gorkim stradanjem.

U romanu do izražaja dolaze dva lika: starac Santijago i dječak Manolin. Usamljeni starac Santijago, na prvi pogled miran i povučen, ima iza sebe uzbudljivu prošlost. Bavio se ribarstvom. Manolina je mnogo volio. S obzirom na starčevo siromaštvo, dječak mu sve vrijeme pomaže donoseći sportske novine i hranu iz hotela, a starac mu to vraća kroz staračku jednostavnost i velikim prijateljstvom. Jednog dana, starac je dugo plovio sve dok nije naišao na ribu za koju nije znao da će biti velika. Starac, čamac i riba danima su plovili okeanom i uprkos svim mukama – niko se nije htio predati. Ko će popustiti? Da li će riba zagristi udicu i pripasti starcu ili će ipak svojim peraijma otplivati od starog borda koje se umorilo od svih tih valova okeana?

Ipak sada ne želim odgovoriti na ova pitanja, te ostavljam vam da trknete u biblioteku ili kliknete na link. Pročitajte knjigu i tako ćete spoznati odgovore na pitanja, ali ne samo to. Mnogo je poučnih lekcija koje se protežu romanom i ne bih htjela da budete uskraćeni za još i to.

Hemingvej je u ovom romanu izrekao cijelu filozofiju ” izgubljene generacije ”. Ljudi se očajnički bore za svoju sreću, muče se i krvave zbog nje. Međutim, kada ona treba postati njihova – nešto im je otima. Hemingveju je borba značila uvijek isto kao i život, ni ovdje ne vidi izlaz u beznađu. ” Suviše bi bilo lijepo da bi tako dugo potrajalo. ” – kaže starac u jednom dijelu knjige.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist