Margita Magi Stefanović


Margita Stefanović-za nekoga Magi, za nekoga Maga, za nekoga Magična, za nekoga Glazba, za nekog Magija, za nekog Muza, Misao, Moć, Misija-najtužnija je beogradska umjetnička sudbina” kazao je Dušan Vesić u svom djelu “ Magi- Kao da je bila nekad”.

Djevojka duge crne kose, sa šiškama koje su prekrivale njene tamne oči, bila je crna princeza jugoslovenskog novog talasa, bila je mistična i nešto što se samo jednom rađa. Za sebe je govorila da je čudna priroda koja se nikad ne kaje i da je u normalnom, stabilnom životu najnestabilniji dio upravo ona. Margita je rođena 1959. godine u Beogradu, išla je u Muzičku školu Josip Slavenski, te je bila apsolutna sluhistica. 

Zbog svog neizmjernog talenta dobila je ponudu da svoje školovanje nastavi na moskovskom konzervatoriju, ali na majčin nagovor odbila je ponudu i upisala studij arhitekture u Beogradu. Tako odvojena od klasične muzike počela je istraživati beogradsku underground scenu. U proljeće godine 1982. Magi je upoznala Milana Mladenovića, njegov prvobitni poziv da se priključi bendu je odbila i odlazi u Južnu Ameriku, ali pri povratku u Beogradu ipak prihvata poziv. Postala je dio tadašnje Katerine II, koja kasnije mijenja ime u Ekatarina Velika, poznata kao i EKV.

Uz grupu je bila od početka uz albume Katarina II I Ekatarina Velika, zatim skroz velike uspjehe sa albumima S’ vetrom uz lice, Ljubav i Par godina za nas, koji su zabilježli velike hitove Budi sam na ulici, Ti si sav moj bol, Kao da je bilo nekad, pa sve do albuma “Dum,dum” I “Neko nas posmatra” koji su dobijeli grupi tamu i najavili kraj. Margita je bila anđeo za klavijaturama, svojim talentom je ukrasila Ekatrinu Veliku i učila da grupa bude ono što je i bila.  

-Iako je završila arhitekturu svoj život je posvetila umjetnosti i muzici, pored EKV-a gostovala je na brojim albumima grupa kao što su Van Gogh, Babe, Parni Valjak, te se 1985. godine pojavljuje u filmu Gorana Makovića Tajvanska kanasta kao sestra glavnog junaka. Komponovala je i pozorišnu muziku za predstave  Klasni neprijatelj,  Tri sestre,  S one strane duge  i  Majka hrabrost kao i TV muziku (drama Plavi, plavi) i radila je kao producentica (Karlowy Vary). Mnogima je poznata činjenica da su članovi EKV-a oduvijek eksperimentisali s drogom, a kako je vrijeme prolazilo njihovo je eksperimentiranje preraslo u veliku ovisnost. Zatim grupu napušta Bojan Pečar i odlazi u London, njegov odlazak je predstavljaju veliki gubitak za grupu. Grupa se raspala 1994. godine nakon smrti Milana Mladenovića, tada je autentična grupa Ekatarina Velika zauvijek prestala postojati. 

Magi je unatoč raspadu grupe i dalje je ostala u muzičkom svijetu, ali njeno zlatno doba uz EKV je prošlo. Sa nekoliko muzičara osnovala je grupu Kurajberi sa kojim je radila obrade stranih i domaćih pjesama i nastupali su po Beogradu, zatim godinu dana kasnije 1995. osniva grupu EQV s muzičarom Vladimirom Stojićem i izdaju CD Ti si sav moj bol. Kroz ovaj album Magi se oprobala i u elektro muzici i time dokazala da je željela istražiti sve sfere muzike. 

Njeno zadnje dijelo koje je napisala bila je muzika za predstavu beogradske redateljice Hajdane Baletić  Kaput mrtvog čoveka. Godinu dana kasnije Margita doživljava veliki gubitak, smrt svoga oca i tada se njena borba sa ovisnošću pogoršava. 

Zadnje godine života provela je u napuštenoj garaži u beogradskom predgrađu, te u skloništu za beskućnike na Voždovcu. U svojoj 43. godini Magi je otišla na drugo, možda bolje, mjesto i pridružila se članovima orginalne postave benda i ostvarila njihov san da ponovo sviraju zajedno. 

-Margita Stefanović nikad nije pala u zaborav, o njoj su napisane dvije knjige „ Osjećanja, o sjećanja“ autorice Lidije Nikolić, Margitine dobre prijateljice, i „ Magi- Kao da je bila nekad“ autora Dušana Vesića. 

„Sreća je jedino što kad se dijeli raste.“ – Margita Stefanović

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist