Positive Radiation Fest: Aktivnosti Omladinskog kluba Zvornik


Četiri ekipe mladih koji dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, učestvovale su u Positive Radiation Festivalu koji je krajem mjeseca augusta organizovan u Zenici. Ekipe mladih dobile su priliku da uz pomoć mentorske organizacije koju izaberu, dobiju priliku da svoju ideju realizuju u svojoj lokalnoj zajednici. Jedna od te četire organizacije je i grupa mladih koji dolaze iz Omladinskog kluba Zvornik.

Omladinski klub Zvornik osnovan je sredinom 2019. godine kao dio BHRI programa, i čini ga neformalna grupa mladih ljudi okupljenih oko zajedničkih ciljeva i ideja koje bi mogle biti prepoznatljive u zajednici i učiniti istu boljim mjestom za život svih njenih žitelja. Članovi ovog kluba, prvi put su se okupili početkom 2019. Godine, tokom PRONI radionica za omladinske lidere.

Jedna od najznačajnijih aktivnosti koje su realizovali je Matematički kamp koji je podržan od strane Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske i po kome su postali prepoznatljivi u svojoj lokalnoj zajednici.

“Ideja koju smo odabrali je iz oblasti IT sektora, sa fokusom na Web programiranje, jer smatramo da je ta vrsta posla i obrazovanja poslednjih godina doživjela ekspanziju, kako kod nas, tako i u inostranstvu i javlja se potreba za novim kadrovima. Mladima nije data mogućnost da kroz vanškolske aktivnosti i neformalno obrazovanje steknu dodatno iskustvo rada u IT sektoru, a obzirom da kroz ranije školovanje nisu prošli kroz nešto slično, došli smo na ideju da im mi ponudio osnovne alate za rad koje će kroz dalje obrazovanje, ali i život, moći primjenjivati.”

Kroz projekat koji će realizovati grupa mladih iz Omladinskog kluba Zvornik,  učesnici će steći osnovno znanje u radu sa HTLM i CSS-om, a kako kažu, učesnike će  pokušati zainteresovati za koristan rad na računaru, budući da je poznato da danas mladi provode mnogo vremena na internetu, igrajući video igre, ali i na računaru, generalno.

Ciljna grupa  projekta su učesnici starosti od 13-15 godina, tj. svi oni koji završavaju osnovnu školu i spremaju se da nastave školovanje u oblasti informacionih tehnologija, , ali i svi mladi spremni da steknu nova iskustva iz ove oblasti.

Tokom Positive Radiation Festivala, članovi  Omladinskog kluba Zvornik, izabrali su PRONI kao mentorsku organizaciju koja će ovim mladim ljudima pomoći pri usvajanju novih znanja i vještina, te biti im podrška tokom realizacije njihove ideje.

Obzirom da u našem gradu nema puno ovakvih projekata i ideja, naše mišljenje da ćemo zainteresovati potenacijalne učesnike i ostale sugrađane kao i da ćemo vremenom postati prepoznatljivi po radu na ovakvim i sličnim aktivnostima sa mladima.” – Stefan Ćirković, Omladinskog klub Zvornik.

Napomena: Tokom aktivnosti će se poštovat sve epidemiološke mjere propisane od strane nadležnih Kriznih štabova

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist