Positive Radiation Fest: „Pod našom tvrđavom” oživljava kulturu


U sklopu Positive Radiation Festivala, koji je krajem mjeseca augusta organizovan u Zenici, učešće su uzele 4 omladinske organizacije. Jedna od tih organizacija je i organizacija čiji se članovi zalažu za poboljšanja položaja kulture u njihovoj lokajnoj zajednici, a samim tim i u Bosni i Heregovini. U nastavku teksta predstavljamo vam Udruženje mladih „Pod našom tvrđavom“ – SUB CASTRO NOSTRO, Maglaj.

Udruženje mladih Pod našom tvrđavom – SUB CASTRO NOSTRO postoji skoro dvije godine. Za to vrijeme Udruženje je postiglo status najaktivnijeg omladinskog udruženja u Maglaju. Udruženje je realizovalo na desetine projekata  kojima su mladi ukazali na probleme u njihovoj zajednici.

Svojim radom, članovi su se najviše bavili kuturom, i kroz kulturu afirmisali mlade umjetnike. Pored toga, igrali su nekoliko pozorišnih komada i dvadesetak performansa. Oganizovali su i višednevnu kuturnu manifestaciju, kao i koncert  Vojničkog orkestra 327 V.b.b. Mladi aktivisti Udruženja snimaju igrane i dokumentarne filmove, a novo iskustvo im predstavlja i režisiranje i snimanje spota.

Već dvije godine, članovi Udruženja „Pod našom tvrđavom“ volontiraju na internacionalnom festivalu Studentsko ljeto. Svojim aktivnostima daju značajan  doprinos  kulturi svoje lokalne zajednice, i kako kažu, bez njih je nemoguće  zamisliti kulturni događaj u Maglaju.

„Projekat „Nešto na našem“ veoma je značajan za našu lokalnu zajednicu. lmplemetacijom ovog projekta afirmisali bi nekolicinu mladih umjetnika naše lokalne zajednice kroz izložbu fotografija, graficki diajn promotivnog materijala, kao i lokalne bendove. Implementacijom ovog projekta okupili bi više mladih ljudi na jednom mjestu gdje bi napravili druženje i sadržaj za njih i tako povezali mlade iz našeg grada sa mladima iz susjednih gradova. U našoj lokalnoj zajednici, zbog pandemije Covid-19, mnogi sadržaji za mlade su otkazani i ovo bi bila prilika da mi to popravimo i omogućimo dobru zabavu za nas mlade.“

Predstavnik udruženja „Pod Našom tvrđavom“ – Admir Ahmetbegović  kaže da ih je za realizaciju ove ideje inspirisao  nedostatak  sadržaja za mlade u njihovoj lokalnoj zajednici, te dodao kako je mladima potrebna zabava, a upravo su članovi „Pod našom tvrđavom“ oni koji imaju kapacitet da stvaraju kvalitetan sadržaj za mlade.

Podsjećamo, tokom Positive Radiation Festivala, članovi udruženja „Pod našom tvrđavom“ Maglaj, kao organizaciju koja će im pružiti mentorsku podršku i sa kojom će zajedno raditi na realizaciji svoje ideje, izabrali su Mostar Rock School, a njihovi mentori bili su Boris Čović i Marin Bošnjak.

„Bila nam je velika  cast upoznati ljude poput Marina i Borisa, dva momka koja zaista zaslužuju poštovanje. Način njihovog metorisanja, nadasve, jako je zanimljiv i opušten, što dovodi do slobodnijeg načina komuniciranja  i uspješne koordinacije timom, te prijatnom atnosferom unutar ekipe. Naravno ne smijemo zaboraviti njihovo iskustvo  i postignute ruzutate koje su uspješno prenijeli na nas iz Sub Castro Nostro.“

Projekat „Nešto na našem“ nastao je kao pokušaj rješenja i kao odgovor na različite probleme s kojim se susreću mladi u Maglaju. „Naš grad je kulturno umrtvljen i mi želimo da ga oživimo. Poslije pandemije uzrokovane virusom COVID-19 naš grad je dodatno utihnuo, bez prilika za mlade da se druže i kulturno osvijeste. Tokom 2020. godine kulturno-umjetnička scena u lokalnoj zajdnici gotovo da nije postojala.“ – upravo su riječi mladih iz Uduženja „Pod našom tvrđavom“.

„Kroz projekat nas, prije svega, očekuje dosta zabave  i pozitivne energije. Naravno počinjemo sa sadržajem za najmlađe – facepainting , kao i igrom muzičke stolice. Zatim, za one nesto malo starije, pripremili smo dokumentarni film čija će promocija  biti održana prije koncerta. Poslije toga nastup ide nastup predgrupe, kako bi napravili adekvatan  uvod i na kraju naravno cjenjena grupa Helem nejse. „

Mladi iz ovog Udruženja ističu kako su, kroz ankete koje su radili neposredno prije kreiranja plana realizacije, uvidjeli da je  zaiteresiranost za ovaj projekat  97%, što je njima predstavljalo dodatnu motivaciju.

Napomena: Tokom aktivnosti će se poštovat sve epidemiološke mjere propisane od strane nadležnih Kriznih štabova

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist