U nekoliko klikova PRIJAVI NASILJE!


Na održanim konferencijama za medije u Sarajevu i Zenici udruženje “Medica” Zenica je predstavilo aplikaciju Šetaj slobodno. U nekoliko klikova svaka osoba može prijaviti nasilje, a žrtve nasilja mogu dobiti podatke o najbližim sigurnim kućama.

Aplikacija Šetaj slobodno je najprije predstavljena prošli mjesec u Sarajevu, a zatim u Zenici povodom obilježavanja kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”. Sabiha Husić, direktorica udruženja “Medica” Zenica, kaže da brojne žrtve nasilje prijavljuju ustanovama koje nisu osjetljive na rodno zasnovano nasilje. To obično biva njihov posljednji kontakt i prijavljivanje nakon kojeg ne vide izlaz. Dodaje da aplikacija nije samo za žrtve, već i svjedoke nasilja.

Jedna od posljedica mjera nastalih zbog koronavirusa je porast porodičnog i drugog nasilja. U tom periodu Medica je primila 40 žena u sigurnu kuću. Iako je broj žrtava veći, po sadašnjim procedurama su ih u nemogućnosti primiti čak i onda kada je nasilje prepoznato. Husić ističe da je problem nemar ustanova za socijalni rad i policije.

Ova aplikacija bi trebala olakšati žrtvama prijavu nasilja jer im često treba hrabrosti i odvažnosti da prijave nasilje budući da nisu sigurne hoće li dobiti zaštitu i kakva će ona biti. Nasilje se može prijaviti i retroaktivno, a aplikacija je jednostavna je za korištenje. Prilikom prijave podešavate vaš profil, nakon čega dobijete izbornik s nekoliko opcija; PRIJAVI, MAPA, Analitika, Kontakt i Podešavanja.

Ako izaberete PRIJAVI dobijete opcije prijave nasilja, kao što su: djela bez pristanka, dobacivanje, dodirivanje, homofobični komentari, seksualno itd. Nakon toga je potrebna identifikacija počinitelja, mjesto i opis događaj. Pored ličnog izbora zabilježavanja lokacije s koje prijavljujete nasilje, sve je anonimno.

Druga opcija početnog izbornika je MAPA na kojoj možete vidjeti lokacije osam sigurnih kuća koje funkcionišu u Bosni i Hercegovini. Pet ih je u Federaciji BiH u Zenici, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Bihaću, a tri u Republici Srpskoj u Banjaluci, Modriči i Bijeljini.

U ostalim opcijama je omogućeno praćenje analitičkih podataka o nasilju, informacije i kontakt sigurnih kuća u BiH. Aplikacija je višejezična, a u podešavanju profila postoji mogućnost mijenjanja države i regije u kojoj se nalazite i u skladu s tim dobijate informacije o najbližim sigurnim kućama.

Aplikacija je izrađena u saradnji fondacije Heinrich Böll Stiftung sa regionalnim organizacijama koje su kreirale originalnu aplikaciju #walkfreely. Dostupna je za Android korisnike na Google Play Store-u i na setajslobodno.com gdje možete pronaći više informacija. Preuzeta je preko hiljadu puta i ocijenjena ocjenom 4,7 sa ukupno 63 recenzije.

Naslovna fotografija preuzeta sa: https://www.zzjzfbih.ba/nasilje-nad-zenama/


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist