Tri mlade Mostarke pokrenule Gea – woman run distillery – crowdfunding kampanju


Tri mlade Mostarke, Iris, Azra i Ružica zaljubljene u prirodu i brojna prirodna bogatstva, stvaraju, kako kažu, proizvode za dušu, tijelo, jelo i odijelo. Nazvane „Gea“, prilikom spravljanja proizvoda koriste se upravo resursima iz prirode kao što su ljekovita bilja hercegovačkog krša.

Ponosne na svoje proizvode

Prirodni proizvodi za njegu lica i tijela zasnovani na kombinaciji nevenovog, kantarionovog, kokosovog i bademovog ulja sa prirodnim pčelinjim voskom, zatim svijeće od pčelinjeg voska koje djeluju itekako smirujuće, kantarionovo ulje dobiveno od prikupljanih cvjetova kantariona sa obranaka Prenja, te pasterizovani, nefiltrirani sok od zrna šipka, bez šećera samo su neki od proizvoda kojima se već sada ponose.

Nastavak ove uspješne priče ovisi o resursima

No, da bi se uspjele i u budućnosti baviti onime što vole, spomenute djevojke koje su, prije svega, prijateljice, a zatim i radne kolegice trebaju vlastiti destilator od 350 litara. Do sada im je u proizvodnji ulja podršku pružala lokalna destilerija, no to nikako ne rješava njihov problem. Na putu do lokalne destilerije, pojedine biljke upravo u transportu gube svoje ljekovite vrijednosti i svojstva, stoga im je spomenuti destilator prijeko potreban. Veličina ovog destilatora će biti najprikladnija za potrebe njihove destilerije jer, kako tvrde, manji aparati proizvode vrlo malo ulja po postupku destilacije. Također im je potrebna i neplastična ambalaža kako bi uspjele zadržati najjače od svojih pripravaka. Cilj im je da recikliraju ambalažu i ponude popust za svaku vraćenu bocu.

„Nulti otpad je jedan od naših ciljeva i moto za razvoj naše marke. Budući da je otpad jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini i najveća prijetnja za naš prirodni potencijal, želimo promovirati zdraviji pristup brizi o sebi i potrošnji proizvoda“, objašnjavaju predstavnicima i-platforme.

Istovremeno, potrebna im je i pumpa za vodu kako bi se u procesu destilacije koristila pitka i svježa voda, i samim tim stvarala najčišća i najljekovitija esencijalna ulja.

Tim „Gea“ prikuplja i sredstva za frižider (hladnjak) u želji da njihovi proizvodi ostanu svježi. Također, cilj im je osigurati prikladan radni prostor u koji će smjestiti spomenuti destilator, odnosno u kojem će raditi na izradi vlastitih proizvoda. „Ovaj prostor će nam omogućiti jednostavnije i sigurnije stvaranje svih naših sastojaka i proizvoda na jednom mjestu, ali i omogućiti posjetiteljima uvid u naš radni proces“, zaključuju vrijedne Mostarke.

Gea crowdfunding campaign

Zbog svega navedenog, putem wemakeit stranice pokrenuta je Crowdfunding kampanja u kojoj je potrebno skupiti 7.000 CHF. Kampanja je lansirana jučer i trajat će do kraja godine.

Tri Mostarke na čelu „Gea“ koncepta svakako će uskoro i registrovati firmu i samim tim postati pravno priznata kompanija.

Tekst i fotografija preuzeti sa: i-platform.ch

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist