Zakonski neregulirana (važna) pitanja i stavke


Kada je prije gotovo četiri godine prvi put predstavljen i predložen Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, bh. javnost odgovorila je žustro i burno. Naime, u spomenutom Nacrtu izriče se jasna zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, na radnim mjestima, u javnom prevozu, te u privatnim sredstvima prevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

U Nacrtu je također određeno da je zabranu pušenja obavezan osigurati vlasnik prostora postavljanjem oznake i tekstualnog natpisa Zabranjeno pušenje, kao i obavještenja o načinu prijavljivanja i eventualnim sankcijama. Kao osiguravatelji provedbe nabrojanih mjera, imenovani su Federalna i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, te nadležna ministarstva unutrašnjih poslova. Zakon o zabrani pušenja u javnom prostoru, koji bi bio u potpunosti prilagođen Direktivi o duhanskim proizvodima Europske Unije, još uvijek je na čekanju.

S obzirom na to da upotreba duhana i duhanskih proizvoda u javnom prostoru još uvijek nije zakonski regulirana, odluku o eventualnom razdvajanju pušača i nepušača donose vlasnici ugostiteljskih objekata. Prema vlastitom nahođenju i osluškujući želje svojih gostiju, oni biraju da li će ograditi jedan dio svog objekta i, na taj način, izdvojiti pušače od nepušača.

Kako bismo istražili za što se radije odlučuju vlasnici ugostiteljskih objekata, obišli smo šezdeset i tri objekta u Zenici. Podaci koje smo skupili obilazeći kafiće, slastičarnice i restorane, poražavajući su – u samo devet ugostiteljskih objekata postoji jasno odvojen prostor za pušače i nepušače.

Zbog lakšeg razumijevanja, nabrojat ćemo samo ovih devet objekata i objasniti na koji način su razdvojili pušače od nepušača: restoran „Dubrovnik“ (postoje separei i odijeljeni dijelovi koji su namijenjeni nepušačima), caffe slastičarna „Evropa“ (prostor za nepušače nalazi se na drugom spratu i odijeljen je zidnom pregradom od prostora namijenjenog pušačima), „Gradska kafana“ (prostrani prostor za nepušače nalazi se s desne strane ulaza), kafić „Evropa“ koji se nalazi u prizemlju Tržnog centra (prostor za nepušače odvojen je zidnom pregradom od prostora za pušače), restoran „Express“ (pušenje je u potpunosti zabranjeno u prostoru restorana, što je jasno istaknuto i oznakom), caffe slastičarna „Vienna“ (u prizemlju je prostor namijenjen nepušačima, a gornji sprat objekta namijenjen je pušačima), te caffe bar Raffaello (u toku je izgradnja zimske bašte, što će omogućiti dovoljno prostora da bi se razdvojilo nepušače od pušača).

Prilikom obilaska ugostiteljskih objekata, željeli smo istražiti i u kojoj mjeri je dozvoljeno (ili zabranjeno) dovođenje kućnih ljubimaca. Kako su nam objasnili iz zeničkog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane – ni ovo pitanje još uvijek nije do kraja precizno definirano zakonskim i podzakonskim rješenjima. Dakle, ponovo su vlasnici ugostiteljskih objekata oni koji donose odluku da li će njihovi kafići, restorani i slastičarne biti pet friendly ili ne.   

Iz Insituta za zdravlje i sigurnost hrane su nam poručili da je „na osnovu iskustava država u kojima je ovo pitanje već regulirano, pravilo takvo da se objekti definiraju ili kao pet friendly ili kao objekti u kojima (u dijelu ili cjelini) nije dozvoljen ulazak kućnih ljubimaca“.  

Podaci koje smo prikupili veoma su zanimljivi, a zbog jasnijeg pregleda, podijelit ćemo sve ugostiteljske objekte u pet skupina. Tako se u prvoj skupini nalaze objekti u kojima je strogo zabranjen boravak kućnih ljubimaca i unutar objekta i u bašti: caffe slastičarna „Kristal“, caffe slastičarna „Trend“, „Make kafe“, pizzeria „Capri“, caffe bar „Denaro“, restoran „Dubrovnik“ (jedini je objekat u kojem je jasno označeno da nije dozvoljen boravak kućnih ljubimaca), caffe bar pizzeria „Industria Café“, „Club 072“, caffe bar „Pub“, caffe slastičarna „Mimoza“, caffe bar „Miami“, caffe bar „Ultra“, pizzeria „Amici“, Tržni centar Džananović.

Drugu skupinu čine objekti u kojima gosti nikada nisu dolazili s kućnim ljubimcima, zbog čega nisu sigurni kako bi regulirali ovo pitanje: caffe bar „Time Out“, caffe pizzeria „Corner“, caffe bar „Green Grass“.

Treću skupinu čine objekti u kojima su kućni ljubimci dozvoljeni isključivo u bašti objekta: caffe slastičarna „Acacia“, caffe bar „Krem“, caffe bar „Šibica“, restoran „Emporio“, caffe bar „Carpe Diem“, caffe bar „Sorel“, caffe pizzeria „Art“, „Street Bar“, caffe bar „Autor“, caffe pizzeria „Dolce Vita“, caffe bar „Veni“, caffe bar „Biblioteka“, pizzeria „Caballo“, caffe slastičarna „Evropa“, nargila bar „Merlin“, restoran „Maida“, caffe slastičarna „Vienna“, „Baklava shop“, nargila bar „Hills“, restoran „Ladybug“, caffe bar „Journal“, nargila bar „Imperia“, nargila bar „Arabell“, restoran „Trattoria Uno“, caffe bar „Backstage“ (dozvoljen je boravak samo manjih dresiranih kućnih ljubimaca), caffe slastičarna „Korzo“, caffe bar „Ekran“ (dozvoljen je boravak manjih kućnih ljubimaca ako su izdvojeni od ostatka gostiju), gastro pub „Pepe Nero“, „Urban Grill“, caffe bar „Raffaello“, i restoran „Pacifik“.

Četvrtu skupinu čine objekti u kojima je dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u bašti, dok za njhov boravak unutar objekta vrijede posebna pravila: caffe bar „Azzura“ (u objektu mogu boraviti samo manji kućni ljubimci), caffe bar „Avanti“ (stalnim gostima dozvoljeno je dovoditi kućne ljubimce, a ostali gosti mogu dovoditi samo manje kućne ljubimce u objekat), caffe snack bar „Bella Ciao“ (unutar objekta, dozvoljen je boravak samo manjih kućnih ljubimaca), caffe pub „Hennessy“ (u objektu su dozvoljeni manji kućni ljubimci), caffe bar „Passage“ (stalnim gostima dozvoljeno je dovoditi kućne ljubimce), pizzeria „Fratelli“ (kućne ljubimce dozvoljeno je dovesti u objekat samo ako su u kavezu), i pivnica Gatto (dozvoljen je boravak dresiranih kućnih ljubimaca unutar objekta).

Posljednju skupinu čine ugostiteljski objekti u kojima je dozvoljen boravak kućnih ljubimaca i unutar objekta i u bašti: caffe pizzeria „Macchiato“, caffe food bar „Film“, caffe bar „Bordeaux“, caffe bar „Stari sat“, „Gradska kafana“, caffe bar „Bonaparte“, caffe club „Zona“, i caffe bar „Anonymous“ (dozvoljeno je dovoditi pse, mačke, zečeve, itd.).

Prema rezultatima istraživanja, nepušači i oni koji imaju kućne ljubimce jako teško će pronaći mjesto za sebe i objekat u kojem će moći nesmetano boraviti. Naročito je to izraženo u zimskim i hladnim danima kad su vanjske bašte zatvorene. S obzirom na sve veću osviještenost o štetnosti pušenja za zdravlje i sve veći broj Zeničana koji žive s kućnim ljubimcima, bilo bi potrebno donijeti zakone koji bi definitivno odredili njihov položaj. Osim toga, potrebno je educirati i podržati vlasnike objekata, ali i educirati i pripremiti stanovništvo na promjene koje bi uslijedile.

Foto: The Cincinnati Insurance Companies, Hobby Lobby, Reddit, Netivist, Quartz, Timeline, Safety Time.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist