Mladi u službi mira na talasima Radija Active


Na samom kraju, ovu godinu obilježit ćemo i novom saradnjom i novim projektom u čijem su fokusu mladi. Naime, zvanično je počeo projekat mladih iz Odbora za međureligijsku saradnju i  članova Radija “Active”, a uz pomoć OSCE misije u BiH, koji će narednih godinu dana raditi na kreiranju i plasiranju medijskih sadržaja međureligijskog karaktera.

Uvodne radionice održat će se u utorak 08. decembra, a deset mladih iz Odbora za međureligijsku suradnju dobit će priliku da nauči osnove radio novinarstva, te upoznaju osnove medija.

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, kao jedan od petnaest Odbora u našoj zemlji ima, između ostalih, zadatak da ostvaruje saradnju sa institucijama i udruženjima u cilju promocije međureligijskog dijaloga, saradnje i širenja pozitivnih narativa u našem društvu. Na tim osnovama je, kako kažu, od velikog značaja i saradnja sa medijima, a posebno sa onim medijima koji su se u društvu namutnuli kao promicatelji svih onih pozitivnih vrijednosti kao zaloga za izvijesniju budućnost, naročito mladih ljudi.

“Našim emisijama, ali i cijelim projektom želimo poslati poruku da mir nije samo tek puka riječ. Mir je poziv na akciju, na stalnu brigu za našu zajedničku kuću, za naš grad i za našu Bosnu i Hercegovinu. Svih ovih godina nalazimo se pred pitanjem – ko je taj u BiH koji će nešto da radi i gradi ako ima stalno u podsvijesti da će to biti srušeno? I to uopće ne mora da bude samo kuća ili nešto materijalno, pod gradnjom ovdje više promišljamo o (iz)gradnji života, emocija, ulaganje vremena. I upravo zbog toga je sama ideja govorenja o miru suštinski važna, ona je, rekao bih od neprocijenjive važnosti. I ako hoćemo da nastavimo da živimo, da živimo kao normalni ljudi onda ćemo učiniti sve na tome da MIR ne bude profana ideja ili projektna floskula.” – rekao je Kenan Hodžić, predstavnik  Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici.

Kenan još navodi kako su očekivanja od projekta velika, te da u  prvom redu žele ohrabriti mlade ljude da budu slobodni kreirati vijesti i biti aktivni učesnici u nastajanju istih.

“Želimo da budemo glas dobra u vremenu zla. Glas koji će govoriti ljudima koliko je važno vraćati osjećaje nade i povjerenja. Ništa više nije ugroženo u našem društvu kao nada – a jedno nada može da rodi ljubav koja nam je toliko potrebna. I evo, nadamo se da će na kraju sve biti dobro a pošto sada nije dobro to samo znači da još nije kraj.”

Narednu sedmicu mladi će zajedno raditi na kreiranju koncepta emisije, te pripremanju medijskih sadržaja. Pred njima su prvi novinarski zadaci i prve voditeljske uloge, u kojima će se ne sumnjamo, dobro snaći. Nakon toga, prva emisija će biti finalizirana i dostpna za slušanje već polovinom mjeseca. Svakako, rad na prvoj emisiji, kao i cijelom projektu, možeći ćete kontinuirano  pratiti na web portalu activezenica.org, kao i društvenim mrežama Radija Active i Odbora za međureligijsku suradnju.

Naslovna fotografija: https://mrv.ba/


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist