16 tipova ličnosti: Logičar


Test ličnosti Myres Briggs jedan je od najraširenijih tipova ličnosti u svijetu i svake godine radi ga 2 miliona novih ljudi. Prema njemu postoji 16 tipova ličnosti među kojima je i tip ličnosti Logičar (INTP).

Tip ličnosti Logičar je jako rijedak tip ličnosti i čini 3% stanovništva. Njima je to dobra stvar, s obzirom da za njih nije ništa gore od ‘’biti običan’’. Imaju snažan intelekt, jedinstvenu perspektivu, inventivnost i kreativnost. Da li ste i vi, zapravo, Logičar? Nastavite čitati i saznajte.

Ako budete lagali Logičarima, oni će to odmah uočiti. Vole uzroke, a možemo slobodno reći da im je hobi uočavanje razlika između izjava. Ponekad mogu djelovati nepouzdano, upravo zbog tendencije razmjenjivanja misli koje nisu u potpunosti razvijene. Tada koriste druge ljude kao grupu za ispitivanje svojih ideja i teorije u raspravi protiv samoga sebe, a ne kao stvarne osobe za razgovor. Ipak, niko nije sposoban kao Logičari da uoče problem, proučavati ga i pronaći rješenje.

Ponekad se čini da lutaju u svom maštanju, misaoni proces Logičara konstantno teče i njihovi umovi budu puni ideja istog momenta kada se probude. Zbog toga mogu izgledati zamišljeno, stidno i povučeno. Zapravo, oni samo vode rasprave u svojim glavama i veoma su opušteni kada su s ljudima koje poznaju ili koji imaju slična promišljanja i interese.

Kada objašnjavaju kako su došli do nekog zaključka, često zbog uzbuđenja razgovor može zvučati nepovezano. Logičari odluče jednostavno prijeći sa jedne na drugu temu prije nego pitaju da li ih je uopšet iko shvatio. Neće objašnjavati stvari na jednostavniji način odmah.

Razumijvanje emocija drugih ljudi nije jedna od osobina Logičara. Prijatelji u njima ne pronalaze emocionalnu podršku. Logičari će, prije emocionalne podrške, da pruže prijedloge kako riješiti neki osnovni problem, što nije uvijek dobrodošlo.

Ono što ih koči da ostvare svoj cilj i dođu do zaključka jeste strah od neuspjeha. Mnogo detaljizuju i proispitivaju svoje misli, teorije, načine čime se gube i nematerijalnom svijetu. Ponekad, strah i nesigurnost mogu prevladavati što Logičarima predstavlja najveći izazov sa kojim se trebaju suočiti.

Svaki tip ličnosti posjeduje svoje prednosti i mane. Samo neke od prednosti u kojima se Logičari ogledaju jesu:

Entuzijazam – Kada im naumpadne neka nova ideja, Logičari postaju mnogo entuzijastični. Pogotovo kada su u društvu osobe koja ima isti interes ili mišljenje kao oni, postanu uzbuđeni voditi raspravu o tome.

Iskrenost – Logičari ne povrijeđuju osjećaje namjerno. Iskrenost vide kao vrijednu činjenicu i očekuju da ona bude cijenjena i uzvraćena.

Analitičari – Svijet vide kao veliku mašinu čiji su dijelovi povezani. Ističu se u analizi ovih veza i povezuju faktore koji naizgled izgledaju nepovezano.

Naravno, svaki tip ličnosti odlikuje se i manama:

Odsutnost – Ponekad, zbog razmišljanja o određenim pitanjima, bivaju psihički odsutni do te mjere da zaborave jesti, spavati…

Hladni – Često su toliko uz svoju logiku da zaborave emocionalnu obzirnost.

Pravila – Imaju želju da zaobilaze pravila, društveno ponašanje itd. Ovakvo ponašanje im pomaže u kreativnosti, ali može dovesto do izbjegavanja vlastite sigurnosti.

Da li vi imate osobine Logičara?
Ukoliko se ne pronalazite u osobinama Logičara, pročitajte članak o tipu ličnosti Arhitekta, a u narednom periodu imati ćete priliku da na našem portalu pročitate i ostalih 14 tipova ličnosti.

Izvor informacija: 16personalities.com ; wikipedia.org ; truity.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist